Предвижда се въвеждането на стандарт за млечните продукти

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Целта е да се стимулира изкупуването на сурово краве мляко от фермите в страна и да се завиши изкупната цена

Въвеждането на стандарт за млечните продукти предвижда проект на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, подготвен от Министерството на земеделието и храните.

По този начин ще бъдат регламентирани съставът и методологията за производството на кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, масло, извара, айран и др.

Мотивите за промените са комплексни и се дължат на намаленото количество на суровото краве мляко, което изкупуват млекопреработвателните предприятия от фермите в страна, както и на ниската изкупна цена. Една от целите е да се намали използването на евтино сухо мляко, което се внася от чужбина.

Досега нямаше критерии, на които трябва да отговарят млечните продукти. С новата наредба ще бъдат въведени конкретни правила.

Промените предвиждат водата в айрана да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0,8%.

“Масло” ще се наричат само продукт с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, а 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%.

В производството на млечни продукти ще може да се използва и сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от суровото мляко. Употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко, ще бъде забранена. Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни. Тяхното наименование ще бъде “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”.

Проектът гласи още, че истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра.

Също така ще бъде забранено производителите на мляко и млечни продукти да разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, ако работят и с оригинални суровини. Досега нямаше ограничение в това отношение, а недобросъвестни производители успяваха да пробутват не само истинско сирене, но ментета с палмови продукти и други добавки.

В проекта са определени още критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им.

Само 18 продукта ще се наричат „млечни” според новия регламент. Освен най-често използваните прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, от аграрното министерство са определили какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др.

Точно определение ще бъде дадено също така и на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация. В истинските продукти ще бъде абсолютно забранено да се добавят мазнини и протеини с немлечен произход, влагането на оцветители и овкусители, както и на желатин в прясното и кисело мляко, айрана и млякото за пиене.

Източници: вестник „Стандарт”; вестник „Монитор”

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements