ЕС вероятно ще разреши месото в кланиците да бъде третирано с млечна киселина
Представители на страните членки в постоянния комитет на ЕС за хранителната верига и здравето на животните (ПКХВЗЖ) може да достигне квалифицирано мнозинство, необходимо за настъпване на промяната в началото на следващата седмица.
Този ход ще прокара пътя за САЩ да запълни вносната си квота на качествено говеждо месо, която бе предоставена, за да сложи край на спора за хормоните. Вашингтон вече е посочил, че запълването на квотата ще зависи от одобрението от ЕС на млечната киселина, която е често ползвана да обеззарази месото в страните от Атлантика.
До края на месеца еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали ще пътува до САЩ с цел да бъде съгласувана промяната.
Членовете на Европейския Парламент все още могат да наложат вето на този ход, когато влезе в три месечната процедура по регулиране, въпреки че за да намали микробното замърсяване Европейската агенция за безопасност на храните (ЕФСА) вече е одобрила употребата на киселината.
Огромно мнозинство на държавите членки в ЕС са се разбрали да настояват месото, третирано с киселина да е съпроводено с информиращи за това етикети.
Източник: Agra Europe