EFSA препоръчва намаляване на времето за транспортиране на животни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Осигуряването на повече пространство, понижаване на максималните температури и свеждане на времето за пътуване до минимум са необходими за подобряване на хуманното отношение към селскостопанските животни по време на транспортиране, според препоръките, публикувани наскоро от EFSA (Европейски орган за безопасност на храните).

Съветът на EFSA се предоставя на Европейската комисия в серия от пет научни становища, предназначени да подкрепят текущия преглед на законодателството за хуманно отношение към животните в Европейския съюз (ЕС) – ключов елемент от стратегията на ЕС „От фермата до вилицата“ (F2F).

Научните становища обхващат  дребни преживни животни  (овце и кози),  еднокопитни  (коне и магарета),  говеда  (говеда и телета),  свине и  животни, транспортирани в контейнери , включително домашни птици (пилета, кокошки носачки, пуйки и др.) и  зайци . Те идентифицират различните последици за хуманното отношение към животните, които животните могат да изпитат по време на различните етапи на транспортиране, опасностите, които потенциално ги причиняват, и основаните на животните мерки (УБМ), чрез които те могат да бъдат оценени. За всички  видове , годността за транспортиране е от първостепенно значение.

Безопасност на хранителната верига

„Добрите практики за хуманно отношение към животните не само намаляват ненужното страдание, но също така помагат животните да бъдат по-здрави. Това е ключов елемент за безопасността на хранителната верига, като се имат предвид тесните връзки между хуманното отношение към животните, здравето на животните и болестите, пренасяни с храни, в съответствие с  Един здравен  принцип, към който EFSA се ангажира“, каза Гилхем де Сезе, ръководител на отдела за производство на оценка на риска на EFSA.

EFSA е разработил количествени прагове за температурите, които трябва да се поддържат в превозното средство, както и минимално допустимо пространство за животните. EFSA също така описва развитието или прогресирането на различни други последици за благосъстоянието с течение на времето по време на транспортиране, като глад, жажда и умора.

Например за животни, транспортирани в контейнери (птици и зайци), EFSA препоръчва продължителността на пътуването да се счита за цялото време, през което животните са държани в контейнерите. Единственият начин да се избегнат последици за благосъстоянието на еднодневните пилета е да се транспортират оплодени яйца и да се излюпят във фермата на местоназначение.

Предложението на Комисията се очаква през втората половина на 2023 г.

Настоящото законодателство на ЕС относно защитата на животните по време на транспортиране влезе в сила през 2005 г. В рамките на  стратегията F2F констатациите на EFSA ще подкрепят текущия  преглед на законодателството на Европейската комисия  с цел привеждането му в съответствие с най-новите научни доказателства, разширяване на обхват, улесняват прилагането и в крайна сметка гарантират по-високо ниво на хуманно отношение към животните. 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА