Правителството одобри допълнителни 7 млн. лв. за бюджета на МЗХ

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Правителството реши от Държавен фонд „Земеделие” да бъдат прехвърлени 7 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Средствата са за финансово осигуряване на изпълняваните от БАБХ мерки по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2012 г. За целта правителството днес прие постановление за предоставяне на допълнителните средства и решение за утвърждаване на промени в приходната и разходната част на план-сметката на ДФ „Земеделие”.

С друго постановление кабинетът измени ПМС 367/2011 за изпълнението на държавния бюджет за 2012 г. Промените са в размера на средствата за персонал на МЗХ. С тях се осигурява дофинансиране в размер на 1 700 744 лв. на формирания дефицит в средствата за възнаграждения на служителите на Българската агенция по безопасност на храните за сметка на други икономии на министерството.

Припомняме, че по-рано тази седмица “Капитал Daily” публикува, позовавайки се на свои източници, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще поиска допълнителни десет милиона лева средства за нуждите на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) и за закупуване на противоградни ракети. Според изданието планът на ведомството на Мирослав Найденов е средствата да бъдат за сметка на намаляване със същата сума на държавния трансфер към фонд “Земеделие”, от което ощетени ще бъдат земеделски производители.

Министър Мирослав Найденов мотивира искането за допълнителни средства с редуцираната бюджетна рамка на разходите на Министерството на земеделието и храните за 2012 г. Бюджетът на ведомството е с около 11 млн. лв. по-малък в сравнение с 2011 г., което според министъра “създаде сериозни проблеми за нормалното осъществяване на някои дейности независимо от положените усилия за адаптиране към новите финансови условия”. Отделно от това министерството поиска и разрешение за преструктуриране на перо “издръжка”, така че да бъдат осигурени средства за декемврийските заплати на служителите на БАБХ.

Седем от исканите допълнителни 10 млн. лв. са за нуждите на Агенцията за безопасност на храните. Половината от тях са предвидени за заплащане на труда на практикуващите ветеринарни лекари по програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните. В мотивите към документа се посочва, че ако не се осигурят посочените средства, “няма да бъдат обезпечени финансово дейностите по изпълнение по тези програми за 2012 г.”, което пък поставя под опасност “и продуктите, добити от животните, както и здравето на хората”.

Другата половина от средствата са за разплащане по договорите между БАБХ и екарисажите в страната. В документът се посочва, че дейността по събирането, транспортирането и обезвреждането на странични животински продукти в екарисажите също е финансово неосигурена. БАБХ има сключени договори с “Екарисаж Брамас 96” в Шумен, “Екарисаж Варна” във Варна за събиране, както и с дружеството “Холсим България”.

Идеята на земеделското министерство е допълнителните средства да бъдат за сметка на държавните трансфери към фонд “Земеделие” (ДФЗ).  Според “Капитал Daily” ръководството на фонда дори е одобрило това на свое заседание от 21 ноември. Медията уточнява, че разполага с протокола от срещата, от който става ясно, че намалението ще бъде за сметка на графата “Субсидии за нефинансови предприятия” за 2012 г. или, казано иначе – за сметка на земеделските производители. Според документа, ако бъде одобрена финансовата транзакция, парите за национални доплащания за площ ще бъдат с 3.4. млн. лв. по-малко, за тютюн – с 600 хил. лв. по-малко и за животни – с 6 млн. лв. по-малко.

Допълнителни три милиона лева поиска агроведомството за закупуване на противоградни ракети за нуждите на изпълнителната агенция “Борба с градушките”. В решенията на правителството днес не фигурира такава точка и явно тези средтсва не са отпуснати. В края на август кабинетът одобри друго искане на МЗХ да се предоставят 1.2 млн. лв. отново за осигуряване на противоградови ракети и отново за сметка на трансферите към фонд “Земеделие”.

Отделно от това земеделското ведомство иска и разрешение да осигури още над 1.7 млн. лв. за заплати и осигуровки на служителите в Агенцията по храните, като направи преструктуриране и икономии в перо “издръжка”. Мотивът за това е “трайно формираният дефицит в разходите за персонал от преминаването на 454 щатни бройки през 2011 г. от системата на министерството на здравеопазването към тази министерството на земеделието” (преливането на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Агенцията по храните). От агроведомството твърдят, че средствата не са предвидени в бюджета им за 2012 г. и ако искането бъде отхвърлено, служителите в БАБХ ще останат без заплати за месец декември.

Също днес Министерски съвет одобри проект на закон за защита на растенията и предлага на Народното събрание да го приеме. Със законопроекта се предлага цялостна, актуализирана спрямо европейското законодателство, нормативна рамка по отношение на националните изисквания и мерки за повишаване качеството и безопасността на растителната продукция. Приемането му ще улесни и практическото прилагане на необходимите регулации.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама