Практиката „еднаква марка, еднакъв продукт, различно съдържание“ да бъде прекратена, настоява евродепутатът Момчил Неков по време на откриването на Центъра за качеството на храните в Страсбург. Припомняме, че Центърът ще представлява мрежа от експерти на Комисията и външни експерти и ще има за цел да подкрепя институциите, които определят политиката на ЕС и националните органи. Функция на центъра е и осигуряване на достъп и обмен на информация, свързани с измамите и качеството на храните.
Той припомни и препоръката си тази година да бъдат финализирани анализите относно хранителните продукти в различните държави членки, за които ЕК отпусна 2 милиона евро.
Директорът на отдел „Здраве, потребители и референтни материали“ към Съвместния изследователски център към ЕК Елке Анклам потвърди, че и в момента се работи по методологията за изследване на храните, като се очаква тя да бъде готова до края на април.