Земеделска комисия: Таваните на плащанията ясни, заплатите и осигуровките още ще се обсъждат

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Таваните на плащанията по СЕПП остават за 100 000 лева, така както коментираха участниците в коалицията още по време на преговорите за съставяне на правителство. Това е десетият вариант за размер на максималното плащане. Той бе представен пред бранша по време на 18-тото заседание на ТРГ, което се проведе в понеделник. Остава неясен обаче все още въпросът за размера на заплатите, както и дали ще бъдат включени и осигуровките при приспадането им преди налагане на тавана. Представителите на коалицията ще продължават да обсъждат въпроса за фонд заплати, дали той ще включва само заплатата или и осигуровките към нея. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите от изслушването на зам. министър Момчил Неков.

Агрион, пазар на земеделска земя, Agrozona.bgКоефициент 2,5  за фонд работна заплата (ФРЗ)

По време на заседанието на Комисията по земеделието и храните, заместник-министър Момчил Неков запозна народните представители с обсъдените до момента решения относно таваните на плащанията, както и дилемата, която стои на дневен ред пред МЗХГ относно ФРЗ. От изказването на Неков стана ясно, че все още не е взето категорично решение по отношение на това с коефициента от 2.5 ще се умножава само заплатата или ще включват и осигуровките към нея.

“Целта ни е да разпределим публичните средства по най-правилния начин. Не искаме да ощетяване нито малките, нито големите земеделски производители”, заяви Неков.

По данни на Националния статистически институт, средната работна заплата за секторите “Земеделие” и “Животновъдство” през 2019 и 2020 г. е 950 лв. Заплатата, умножена по коефициентът от 2,5 дава максимумът от 2375 лв. таван на сумата, която ще може да се приспада, отделно са осигуровките.

Народният представител от Демократична България Зарко Маринов обърна внимание на въпроса, че заплатите в агрохранителния сектор не са еквивалентни, като сподели, че това може да представлява проблем за стопаните. Изчислената от НСИ средна заплата от 950 лв. е значително по-ниска от тази на механизатори, комбайнери, опитни трактористи, които работят с по-модерна техника и получават по-високо заплащане, в сравнение с това на  заети в други браншове.

Друг въпрос, който представителите на ДБ в Земеделската комисия засегнаха бе за предвидените средства за модернизация в стопанствата на дребните земеделски производители. Министър Неков сподели, че такива средства са предвидени в различните интервенции, включително Европейския фонд за развитие на селските райони и подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

“Очертани са и преки мерки за подпомагане на малките стопани, като безплатно изготвяне на проекти от страна на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)”, допълни Неков.

Колко стопани ще бъдат засегнати от таваните на плащанията?

Народният представител Ализан Яхова също отправи запитване към зам. министър Неков относно потенциалния брой на земеделските стопани, които ще бъдат засегнати от таваните на плащанията. По думите на министър Неков става въпрос за между 200 и 300 стопани, като допълни, че останалите средства, след налагане на таваните, ще бъдат преразпределени към друг схеми като например схемата за управление на риска.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА