ЕК създава център за качеството на храните

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

ЕК създава център за знания за повишаване на качеството на храните и засилване на борбата срещу измамите с храни. Центърът ще представлява мрежа от експерти на Комисията и външни експерти, която ще подкрепя институциите, определящи политиката на ЕС и националните органи. Той ще осигурява достъп и обмен на информация, свързани с измамите и качеството на храните. В съобщението от ЕК се посочва, че съмненията за измами намаляват доверието на потребителите и вредят на цялата верига.

Последните случаи на нарушения включват маслиново масло, вино, мед, риба, млечни продукти, месо и птици.

Новият център ще бъде открит в Страсбург от комисаря по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, който отговаря за Съвместния изследователски център Тибор Наврачич.

Звеното ще изготвя бюлетини, интерактивни карти, бази данни и редовни доклади и ще предоставя тази информация на обществеността. То ще бъде изцяло финансирано от Европейската комисия, като размерът на различните експертни групи ще зависи от предмета на дейността им.

25% от децата на Европа страдат от затлъстяване

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА