Макар и нетипичен за нашите ширини, джинджифилът набира все по-голяма популярност у нас. И неслучайно. Коренът има многоаспектно полезно действие върху организма. Той може да се използва пресен, сушен, на прах, самостоятелно или в комбинация с други храни. Препоръчва се за по-добро храносмилане, при морска болест и гадене, включително сутрешно гадене при бременност. Въпреки че е природно средство и се смята, че е безопасно, е добре да се консултирате с лекар при консумацията му, особено в по-големи количества.
Коренът помага при грип и настинка – както под формата на чай, така и в прясно състояние. В комбинация с мед може да се консумира за облекчаване на кашлицата. Джинджифилът действа противовъзпалително и има антиоксидантен ефект.
Не на последно място джинджифилът е добра храна за спортисти, тъй като облекчава мускулната треска след усилена тренировка. Действието му не се проявява веднага, но при по-продължителна консумация е осезателно.
Джинджифилът се препоръчва и за облекчаване на болките в ставите при остеопороза. Освен това намалява кръвната захар и е добра превенция на сърдечно-съдови заболявания.
Четете още: Модерният джинджифил може да се настани в саксия у дома