Джинджифилът е може би сред уникалните лековити средства, които може да ни предложи домашното лечение. Той е описан още в трудовете на Конфуций. Ароматният джинджифил е съкровищница от В-витамини: 1, 2, 3, 5, 6, фолиева киселина, витамин С и още: калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.
В следващите редове обаче няма да се задълбочаваме върху всички целебни свойства на растението, а ще Ви разкажем как той помага срещу махмурлука. Все пак предстоят празници и на много от нас вероятно ще им се случи да се почерпят повече в следващите дни. Джинджифилът е изключително ефективен срещу гадене. Освен това той има благоприятен ефект върху работата на храносмилателната система, която често страда след приемане на алкохол. Запек, газове, подуване, лошо храносмилане, повръщане – всички тези неприятни състояния се повлияват добре, затова и джинджифилът се оказва изключително благоприятен лек срещу тежката глава и стомашното гадене след като си пийнем. За целта не гризете самия корен, а най- добре го настъргайте и го поръсете върху храна.
Може да потърсите и така известната преди време джинджифилова бира или чай от растението. Те веднага ще облекчат гаденето и разстроения стомах. Гингеролът, активна съставка на джинджифила, е силен антиоксидант, който стига до корените на причината за болките в стомаха – оксидативният стрес.
Растението влияе и върху рецепторите на серотонин в стомаха, като блокира навлизането на повече от хормона и така той вече не може да причинява гадене.