Подпомагането на малките земеделски стопанства беше акцент в конференция на ФАО

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков обсъди на конференция в Румъния подпомагането на малките земеделски стопанства в контекста на обявената от ФАО Международна година на семейното селско стопанство, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и харните. Министър Греков взе участие в 29-тата Регионална конференция на ФАО за Европа и Централна Азия в Букурещ, Румъния. В рамките на Конференцията министър Греков проведе среща с Генералния директор на ФАО д-р Жозе Грациано да Силва, на която бе коментирано активното сътрудничество между България и ФАО. Българският земеделски министър покани д-р да Силва на посещение в България.

Професор Греков участва и на Министерска кръгла маса на тема „Хранителни загуби и отпадъци в Европа и Централна Азия“. Той подчерта, че страната ни приветства Глобалната инициатива на ФАО за намаляване на хранителните отпадъци, стартирала през 2011 г. „Тя е насочена към насърчаване на диалога между заинтересованите страни, участващи във веригата на производство и предлагане на храни и разработване на ефективни мерки за намаляване на загубата на храни и хранителни отпадъци”, каза още министърът.

В рамките на форумите министър Греков проведе среща със своя молдовски колега г-н Василе Бумаков, на която бе обсъдено присъединяването на Молдова към ЕС. Коментирани бяха и въпроси за сътрудничеството между двете страни в областта на винопроизводството и възможностите за обмен на лозов посадъчен материал. Министър Греков се срещна и с министъра на земеделието, природните ресурси и околната среда на Република Кипър г-н Никос Коялис.

Те обсъдиха възможностите за сертифициране на типични селскостопански продукти за двете държави и общите позиции на двете страни по новата Обща селскостопанска политика. Министър Греков се срещна и с Европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, който също беше гост на 29-тата Регионална конференция на ФАО за Европа и Централна Азия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама