Подготвят комплекс от мерки по румънски модел за целогодишен контрол по внос-износа на земеделска продукция

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

До края на месец август ще бъдат подготвени комплекс от мерки, които да гарантират целогодишен контрол на вносa и износa на земеделска продукция. Това каза днес министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на информационна среща на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран от ИА Фокус. Председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори в 42 НС проф. Светла Бъчварова увери зърнопроизводителите, че акцизът за агрогоривата през 2014 ще се възстановява.

Субсидиите на земеделските производители ще бъдат изплатени през февруари 2014 година. Това каза министър Греков по време на срещата и добави, че тази година през февруари месец са изплатени субсидиите и въпреки финансовата криза ще се направи всичко възможно земеделските производители да получат навреме очакваните средства. Ако се говори в общ мащаб, както е прието в европейските държави – от 1 декември да започне плащането, изключителната финансова стагнация, в която се намираме, според министър Греков няма да позволи това разплащане да се случи и у нас. ”Не искаме да пречим на колегите и ще спазим това, което е било и досега, за да могат да бъдат изплатени тези близо 1 млрд. лв., които трябва да постъпят при земеделските производители за догодина. Те ще бъдат осигурени в следващия бюджет още в началото на 2014 година”, категоричен беше министърът на земеделието.

По думите на проф. Греков с проверките по границите, които са направени не е преборена спекулата. Това са палеативни мерки, с които са решени част от проблемите за пазара на нашите зеленчуци. Министърът заяви, че зам.-министър Явор Гечев е натоварен заедно със зам.-министрите на финансите и МВРда разработят такъв комплект от мерки тип – румънски, т.е да има пълен контрол над продукцията. Според него по този начин ще се увеличи значително приходът в държавната хазна, защото ще бъде ударен сивият сектор.

Създаване на специализирани тържища на селскостопанска продукция и малки предприятия за обработка на оставащите от деня продукти предвиждат от земеделското министерство, информира още проф. Греков. По думите на министъра тази продукция може да бъде замразена или обработена във вид на полуфабрикат за по-дълго съхранение. Това е процес, който ще продължи във времето и от министерството ще се постараят тези предложения да бъдат включени в мерките за следващия програмен период. Земеделските борси ще бъдат места, където производителите директно ще предлагат своя продукция. Ще се работи и по въпроса на големите борси в градовете като София, Пловдив и др. да има места точно определени за земеделските производители.

Министър Греков наблегна на определението за свежа продукция. Според него не трябва продукцията да пропътува 300-500 км, за да достигне до София, тъй като зеленчуците и плодовете придобиват друго качество след този преход. Близките борси до София трябва да бъдат на 150-200 км. „Така плодовете и зеленчуците могат да се съберат в определения регион и нашите граждани ще могат да консумират свежа продукция”, добави той. През последните седмици се правят регулярни срещи с големи търговски вериги. Резултатът, който се получава от проверките на борси и тържища, оказва значително влияние. „Може би усещате, че цените на нашите плодове и зеленчуци значително се вдигнаха, но ние искаме да направим така, че в нашите вериги да се продава българска продукция”, каза Греков. По думите му на тези срещи се е стигнало до разбирателство между страните, което е отворило вратите за земеделски производители да излагат продукцията си. Според министъра нашите земеделски производители не се готови за това. Първите срещи говорят, че не могат да представят финансов документ, не могат да предложат сертификат за своята продукция, не могат да предложат опаковка, която да отговаря произведеното и да грабва погледа на купувача.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама