По данни на ФАО, цените на храните в света за първите 4 месеца на годината са се покачили с 15% в сравнение с 2016 г. и са на нивата за същия период на 2015 г. Ръст на цените на храните през 2017 г. се отчита почти навсякъде по света. В Турция за април, 2017 г. е измерено 17% повишение на годишна база. Стойността на зеленчуците се е увеличила с 1,24% през април в сравнение с март. Този ръст на цените на храните повишава разходите за храна за най-бедните над 22% от техния доход, показват данните в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по пазарна икономика.
Най-малко за храна от доходите си харчат американците – 6,4%, а в Европа – потребителите от Обединеното Кралство – 8,2%. В България разходите за храна на човек се изчисляват на 18,4%, а от съседните страни само Гърция е с по-добри показатели – 16,9%, по данни на USDA за 2015 г.
Последните препоръки на специалисти по хранене е за балансирана диета и по-малко преработени храни. Колкото по-натурални са храните, толкова по-щадящи организма са те. Оказва се, че част от хранителните свойства на продуктите с марка “Био” изчезват при преработката и се приравняват с конвенционалните.