Почти в целия свят храните поскъпват през 2017 г.

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

По данни на ФАО, цените на храните в света за първите 4  месеца на годината са се покачили с 15% в сравнение с 2016 г. и са на нивата за същия период на 2015 г. Ръст на цените на храните през 2017 г. се отчита почти навсякъде по света. В Турция за април, 2017 г. е измерено 17% повишение на годишна база. Стойността на зеленчуците се е увеличила  с 1,24% през април в сравнение с март. Този ръст на цените на храните повишава разходите за храна за най-бедните над 22% от техния доход, показват данните в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по пазарна икономика.

Най-малко за храна от доходите си харчат американците – 6,4%, а в Европа – потребителите от Обединеното Кралство – 8,2%. В България разходите за храна на човек се изчисляват на 18,4%, а от съседните страни само Гърция е с по-добри показатели – 16,9%, по данни на USDA за 2015 г.

Последните препоръки на специалисти по хранене е за балансирана диета и по-малко преработени храни. Колкото по-натурални са храните, толкова по-щадящи организма са те. Оказва се, че част от хранителните свойства на продуктите с марка “Био” изчезват при преработката и се приравняват с конвенционалните.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА