Площите заети с органична продукция в България са се увеличили с 362% от 2010 г. до 2015 г., сочи статистиката на Евростат. От 25 648 ха в началото на периода размерът им се увеличава до 118 552 ха през 2015 г, което представлява 2,5% от обработваемата земя в страната.
Хърватия бележи най-голям ръст – от 16 000 ха през 2010 г. до почти 76 000 ха през 2015 г. или ръст с 377%. Следващи в тази положителна класация са Франция с 61%, Ирландия с 53%, Литва с 49% и Кипър с 48%. Като цяло в целия ЕС площите заети с органично производство са се увеличили с 21% от 2010 г. до 2015 г. и достигат 11 млн. ха. Изключение от тази тенденция са Великобритания, където площите намаляват с 29% и Нидерландия, където свиването е с 4%.
Повече от 11 млн. ха са сертифицираните площи с органично производство или такива в преход през 2015 г. в Европейският съюз, което представлява дял от 6,2% от обработваемите площи в ЕС. Площите с органична продукция са се увеличили с 2 млн. ха от 2010 г. насам. Освен това има увеличение в броя на регистрираните биопроизводители. В края на 2015 г. са регистрирани 271 500 души, което е ръст с 5,4% спрямо 2014 г.
Най-големи площи с органично производство, както и по брой производители водят Испания, Италия, Франция и Германия, като тяхната група заема дял от 52% в ЕС.
Най-голям дял земя заета с органично производство има Австрия, където 1/5 (20% или 552 000 ха) от обработваемите площи са заети в това направление. Следващи са Швеция с дял от 17% или 519 000 ха, Естония с 16% или 156 000 ха. Сред най-големите производители са Чешката Република с 14% или 478 000 ха, Италия с 12% или 1 493 000 ха и Латвия с 12% или 232 000 ха.
Производството на органична продукция е най-слабо развита в държави с преобладаващи обработваеми площи с полета, като в Малта площите за биопроизводство заемат дял от 0,3% или 30 000 ха, в Ирландия 1,6% или 73 000 ха и Румъния 1,8% или 246 000 ха.
Органично производство в ЕС през 2010 г. и 2015 г. (таблицата се отваря в друг прозорец)
Източник: Евростат