Площите с лавандула намаляват с 1/3-та спрямо миналия сезон

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Добивите от сезон 2023 са изключително ниски

Площите с лавандула значително намаляват в годините след 2018 година. През този сезон статистиката отново показва намаление на площите с лавандулови насаждения с 1/3-та, спрямо предходния сезон.

Жътвата на лавандула за сезон 2023 г. официално приключи, а резултатите от нея може да се приемат за отчаващи. Добивите в Добруджа на лавандулово масло са средно между 1 и 5 кг от дка.

“Една от причините за ниските добиви и през тази година е голямата суша в Североизточна България, която преживяхме през 2020 г. Още тогава растенията много пострадаха, въпреки, че лавандулата се приема като сухоустойчив вид. Още тогава 80% от растенията не успяха да се възстановят до оптималното си състояние”, споделя в интервю за Агрозона Петър Димитров, производител на лавандула и зърнопроизводител.

Сушата и промените в климата ще доведат и до спад на производството на етерично масло от лавандула и в Европа”, допълва още той.

Опцията за напояване не е възможна за лавандулата, тъй като то може да бъде предпоставка за развитие на коренови заболявания при насажденията, разкрива Димитров.

“Друг фактор за ниските добиви през тази година бяха климатичните условия през пролетните месеци. През април температурите падаха до -11 градуса. Това доведе до голям процент пропаднали площи още тогава”, допълва Димитров.

Търговците не купуват, цените остават ниски

На този етап търговците все още не изкупуват продукцията, тъй като разполагат с остатъчни количества от минали години. Обиковено пазарът тръгва през есента – през септември, октомври и ноември.

Изкупните цени варират между 30 и 50 лева. На фона на цените от 280 лв/кг през 2018, те отбелязват значителен спад през последните години. След 2018 г. пазарът се срива поради значително увеличените площи, а ковид пандемията тотално срива сектора заради намаления брой туристи, намаляване на работата на дестилериите и парфюмната индустрия.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements