Стартира кампанията по прибиране на реколтата от лавандула в област Добрич

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Засетите тази селскостопанска година площи са 42 890 декара

Кампанията по прибирането на реколтата от лавандула в област Добрич е в разгара си. По данни на Областната дирекция по земеделие засетите тази селскостопанска година площи са 42 890 декара, от които 16 590 декара са вече реколтирани. Средният добив е от 544 кг за декар, предаде БНР.

Предвид ниските изкупни цени на лавандуловото масло, много от производителите, които нямат собствени дестилерии, се отказват от тази си дейност и така постепенно на пазара остават предимно стопаните, които са професионалисти в областта. Пред какви трудности обаче са изправени, къде реализират продукцията си и за какво настояват?

Залежала миналогодишна продукция и липса на цена

Стопанството на Добрин Начев на територията на община Генерал Тошево отглежда около 650 декара с лавандула. В бранша с маслодайни култури и преработката им в етерични масла е от 2000 година. След прибирането на цялата реколта споделя, че от декар може да получи между 8 и 10 кг масло. Тревогата му идва от залежалата миналогодишна продукция в цялата страна и от липсата на цена на пазара.

Повече от половината от насажденията с лавандула в област Добрич вече са унищожени

По тази причина повече от половината от насажденията с лавандула в област Добрич вече са унищожени. По данни на Областната дирекция по земеделие 110 декара в община Тервел по икономически причини тази година изобщо няма да бъдат прибрани. Според Добрин Начев намаляването на площите с лавандула и отпадането на онези стопани, които нямат опит с тази култура, както и собствени дестилерии, е необходимото зло, което трябва да се случи, за да се върне секторът в нормалните си граници, предвид нуждите на световния пазар.

Йордан Апостолов отглежда лавандула върху 250 декара в землището на село Славеево и също разполага със собствена дестилерия. Споделя, че освен липсващата цена на пазара, проблем е и фактът, че страната ни не разполага с държавна лаборатория за изследване на маслото.

По думите на Апостолов от 2016 до 2018 година свръхпроизводството на лавандула е довело и до получаване на масло с най-различно качество. Тогава нелоялни търговци са го уеднаквили чрез внесени химически добавки от Китай, постигнали са се периметрите за качество, но след анализ е станало ясно, че тези показатели не са добити само по естествен път. Това, според него, е сринало репутацията на българското лавандулово масло.

Високи цени на сертификатите за качество

Йордан Апостолов недоумява и защо един сертификат за качество на лавандуловото масло по всички химични и физични компоненти в български лаборатории може да достигне сумата от 300 лв., а в Турция, например, е едва 35 лв.

В сектора все по-чувствително се усеща и липсата на работна ръка, за което основните причини са от една страна обезлюдяването на област Добрич и от друга нежеланието на хората да работят, вероятно за сметка на социалните помощи, които държавата им осигурява.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements