Световният фонд за изучаването на рака и Американският институт за неговото изследване поставят на първо място плодовете и зеленчуците в класацията на противораковите храни. Препоръката на Световната здравна организация е да се консумират всеки ден поне 400 грама общо продукти, които можем да наберем от овощната и зеленчуковата градина, а Световната организация по рака препоръчва прием на 800 грама от тези полезни храни, предава БНР.
Според учените, тъмнозелените листни зеленчуци, по-специално кръстоцветните като броколи и зеле, са особено полезни за предотвратяване на рак. Морковите имат същото въздействие. Доматите и други съъдржащи лекопен зеленчуци намаляват риска от рак на простатата, дебелото черво и белия дроб. Горските плодове са сред най-ефикасните срещу рак, защото съдържат противоракови холифеноли, твърдят още учените.