Петте най- полезни плода

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
1 Минути

Американски учени определиха пет плодове с най- голяма хранителна плътност. Те изследваха плодове и зеленчуци като установиха съдържащите най- значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщиха от Health day.

На първо място в списъка с полезните плодове се нареждат лимоните.  Много богати са на витамин С, като предпазват  от сърдечносъдови заболявания и подпомагат психичното равновесие.

Ягодите заемат второто място в класацията, а след тях  са портокалите, лаймът и розовият грейпфрут. Колкото и голяма слава да имат боровинките те са по-назад в класацията, къпините пък са шести. Следва белият грейпфрут.

Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите. Съществен критерий при избора е зрелостта на плодовете – когато те са зелени, хранителните им съставки са по-малко.

Учените от университета “Уилям Патерсън” са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк – общо 17 съставки, които са много важни за здравето.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА