Яжте плодове и зеленчуци по пет пъти на ден

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
3 Минути

Експертите по здравословно хранене препоръчват да се приемат по пет порции плодове и зеленчуци на ден. За да се осигурят необходимите полезни вещества за организма, специалистите съветват да се консумират три пъти жълти плодове и листни зеленчуци и два пъти други плодове и зеленчуци през деня, пише PalitraStyle. Как да внесем повече плодове и зеленчуци в дневното си меню?

Яжте повече от плодовете и зеленчуците, които обичате

Ако не харесвате горски плодове, но пък обичате банани или не понасяте зеле, но си умирате за моркови, започнете да похапвате по-голямо количество от харесваните. Добавете например нарязан на кръгчета банан към зърнената си закуска или настържете моркови за гарнитура към вашия обяд.

Опитайте екзотични плодове и зеленчуци

В момента на пазара има изобилие от чуждоземни плодове и зеленчуци, които никога не сте вкусвали. Сега е моментът  да опитате нещо ново и то да ви хареса. Пробвайте например сладки картофи, рукола или манго. А защо не и сушени банани или папая?

Ако не ви се ядат плодове и зеленчуци, можете да пиете сока им

Вместо газирани напитки, чай или кафе, изберете фреш. За разнообразие можете да добавите кисело или прясно мляко, лед. А ако си хапнете за обяд зеленчукова супа, ще означава, че се храните с няколко различни зеленчука, без да го осъзнавате. Всички те добавят важни витамини и минерали към вашата диета.

Пробвайте сурови плодове и зеленчуци

Не всеки обича задушени моркови, но пък с удоволствие бихте ги консумирали  сурови. Ако не обичате варени зеленчуци, ориентирайте се към салатите. Настържете си ряпа и моркови за салата, нарежете си крехка маруля с пресен лук, а защо не и една класическа „Шопска салата”.

Скрийте плодовете и зеленчуците

Ако има плодове и зеленчуци, които не обичате, но са препоръчвани като много полезни, опитайте се да ги ядете „под прикритие”. Например не обичате червено цвекло, а ви го препоръчват, за да се справите с анемията, настържете малко от него в салатата от зеле и моркови или го разбъркайте с настъргана ябълка и малко лимон. Ако обичате картофи, а морковите не са сред любимците ви, сложете малко пасирани моркови към картофената кремсупа или ги добавете, нарязани на кубчета към  руската салата, в която присъстват любимите ви кисели краставички и грах.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА