Само витамините и минералите в растителната храна удължават живота

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Единствено витамините и минералите, които се съдържат в растителната храна, а не в хранителните добавки, удължават живота и намаляват риска от преждевременна смърт. Това заключиха учени от университета Тъфтс в Масачузетс, съобщи Лайв сайънс.

Те са анализирали резултатите от изследване, обхванало 27 хиляди американци на възраст 20 и повече години. Участниците били интервюирани какво са консумирали през последните 24 часа и дали са приемали хранителни добавки през предишните 30 дни. Здравословното им състояние било проследено в рамките на 6 години. За този период умрели 3600 души, включително 945 от сърдечни болести и други 805 от рак.

Оказало се, че хората, които приемат достатъчно количество магнезий, калий, витамини А и К, цинк и мед, са с по-малък риск от смърт в сравнение с участниците, които приемали недостатъчно количество минерали.

Ефектът обаче се наблюдава единствено у онези, които са ги приели с храната, а не посредством хранителни добавки.

Освен това приетото посредством хранителните добавки прекомерно количество калций (1000 милиграма дневно) увеличило риска от рак.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА