Цените на свинско, говеждо и птиче месо са спаднали поради затварянето на сектора на хранителните услуги
Месото в Сърбия драстично поевтинява като резултат от коронавирусната криза, последвана от затварянето на сектора на хранителните услуги и спрелият износ на месни продукти.
В момента свинското месо е с 10% до 55% по-евтино от преди година, цените на говеждото са намалели с между 33% до 40%, а цените на продуктите от птици също са спаднали.
В интервю за агенция Бета съсобственикът на месокомпанията Зоран Матиевич споменава, че най-голямото търсене на месо обикновено е през лятото, поради което цените растат, но сега пазарът е пренаситен поради спада в износа и недостатъчният брой местни и чуждестранни туристи.
„Няма кой да продава месо на вътрешния пазар, предлагането прелива, защото няма износ, цените са паднали и производителите са в беда“, каза Матиевич. Що се отнася до износа, Сърбия не успя да достави количеството от 5000 тона говеждо месо в Турция, въпреки споразумението, подписано през 2018 г., и пратките със свинско месо за Босна и Херцеговина са затруднени след забраната за внос заради вируса на африканска чума по свинете (АЧС).
Дори износителите на добитък са засегнати от ограниченията, като пазари като Турция, Италия или Китай са затворени от март. “Изнасяхме по 100 бика на ден или 500 на седмица преди пандемията, докато сега имаме 5000 бика, готови за продажба, но нямаме купувачи”, споделя още Миленко Дърдевич, собственик на сръбска кланица.