Пазарът на агнешко месо в ЕС се срива малко преди Великден

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Пазарните несигурности, раздвижени от кризата с „COVID-19“, са причина за безпрецедентна ситуация

Пазарът на агнешко месо в ЕС се срива малко преди Великден. Ниското търсене на великденско агне в Европа потапя британския пазар на агнешко, като цените падат между 30 британски лири / глава и 37 паунда, в зависимост от продукта. “Такава рязка промяна е почти безпрецедентна. Освен това се появиха слухове, че Франция затваря границата си за износа на Обединеното кралство. Това не е точно така, границата между нас и Франция остава отворена за търговски трафик, въпреки че има някои допълнителни проверки. Хранителните продукти са в списъка за приоритетно влизане през границите на ЕС, а шофьорите на камиони временно могат да работят и в неделя във Франция”, коментира Ребека Райт, анализатор на червено месо на Съвета за развитие на земеделието и градинарството. Очаква се обаче ограниченията, наложени от различни държави, да прекъснат веригата на доставки за ЕС и освен това, тъй като част от сектора на хранителните услуги е затворен почти в цяла Европа, се очаква търсенето на агнешко месо да остане ниско, въпреки факта, че Великден наближава.

Търсене и предлагане

Търсенето на агнета във Франция е описано като понастоящем много ниско. „В подобна ситуация, както видяхме тук във Великобритания, купувачите изпаднаха в паника, пазаруваха много и се запасяваха. Много потребители вече се хранят от тези запаси. По-нататъшните ограничения, се очаква да доведат отново до увеличаване на пазаруването, но този път най-вероятно със пилешко и свинско месо, вместо по-скъпото говеждо и агнешко.“, коментира още тя.

козевъдство, НОКА, Agrozona.bg

В цяла Европа търсенето на агнешко месо по Великден се очаква да бъде ниско. Това би могло да доведе до значително свръхпредлагане на продукт, който е основен за мнозина в този ден. Търговците на дребно в някои европейски страни отменят своите маркетингови кампании за агнешко, наблюдавайки вътрешното търсене. Агнешкото обикновено се представя много добре в кръчми и независими ресторанти. Някои от тях вече са затворени и това неизбежно ще се отрази на общата консумация. “Въпреки че се очаква все пак трапезата да се премести в домашни условия, различни ястия и по-малки порции обикновено се ядат у дома, в сравнение с това, когато ядете навън“, коментира Райт в своя анализ.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА