Пазар на зърно: Пшеницата загуби почти 60€/т за последните 6 седмици

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Последният доклад на USDA доведе до спад на цените на пшеницата в САЩ и Европа, което означава, че пшеницата е загубила близо 60 евро на тон през последните 6 седмици. При царевицата цените в САЩ успяха да се задържат, но в Европа паднаха значително. Цените на соята и рапицата също са надолу.

Спадът в цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари продължава и през миналата седмица. Още след Деня на благодарността в САЩ, пшеницата достигна най-ниските нива от месеци насам. За това допринесе и прогнозата на Международния съвет по зърното за рекорден световен добив. Низходящият тренд на развитие при пшеницата се прехвърли и в Европа, а също рефлектира и върху цените на царевицата, които също вървят надолу. Котировките за пшеница в САЩ загубиха 11 долара до 330 щ.д./тон, във Франция минус 5 евро до 317 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария и в Русия няма промяна и остават старите нива от 300 и 305 щ.д./тон, коментират от Софийската стокова борса.

Американската царевица в САЩ също поевтиня с 18 долара до 306 щ.д./т, във Франция намаление с 5 евро до 305 евро/тон. В Русия минимално намаление с 3 долара до 270 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция преживя чувствително снижение преди 3 седмици и сега леко компенсира – плюс 2 евро до 289 евро/тон, в Русия също нагоре с плюс 4 долара и 276 щ.д./тон. Рапицата на Euronext отново поевтиня с нови 8.25 евро до нива от 571 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка декември, загуби 5 долара от цената си до 1270 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар помръдна с 2.20 долара, достигайки до 540.60 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни. След сделките за хлебна пшеница от началото на месец ноември, които се сключиха на цена от 730 лв./тон доставка DAP, сега има предлагане на начална цена от 660 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 950 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на някои от основните стоки се придвижиха леко надолу, както при предлагането на зрял фасул в чували на 2398 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лв./л.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА