Пандемията затвори всички пазари на пилешко

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Последиците от разпространението на коронавирусната пандемия не пропусна и производителите на пилешко месо и яйца. В началото на извънредното положение в страната сектора се сблъсква с недостиг на медикаменти и ваксини за пернатите. За щастие обаче, навременните мерки премахват логистичните затруднения и недостига не се усеща толкова силно. За тези и още трудности, възникнали за производителите на пилешко месо и яйца разказа професор Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, в разговор за Агрозона.

Търговията на яйца около Великден, в предвид усложнената обстановка, също създала затруднение с пласмента на яйца в магазините, споделя Белоречков.

бройлери, пилешко месо, Agrozona.bgЗатваряне на сектора за хранителните услуги- хотели и ресторанти също нанася тежък удар на сектора. Търсенето от Гърция и Черно море, което е обичайно за този период от годината драстично намаляло. „Освен намалелия износ, липсата на големи пазари, ситуацията съвпадна и с пролетното пронасяне на кокошките по селата. Това означава, че голяма част от хората, които предпочетоха да се върнат по родните си места по време на блокирането, разчитаха на собствено производство и това допълнително повлия на търговията на яйца“, коментира още Белоречков.

Допълнителна трудност в и без това напрегнатия момент било и откриването на огнище на птичи грип във ферма в Раковски. Едва двама от големите производители на месо са работили на пълен капацитет, за всички останали, по- малки производители, работата и производството са били почти изцяло спрели.

Не на последно място влияние оказало и затварянето на детски градини, училища и университети. Столовете в учебните заведения също спрели обичайните си поръчки на пилешко и яйца, а с тях били затворени и вратите към още едно от местата, на които производителите реализирали част от продукцията си. „През този период се наблюдаваше и преминаването към вегетарианска и веганска храна от срана на потребителите, заради намалената им покупателна способност“, коментира още професорът.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА