Отчетено е леко повишение в цените на агнешкото във Варна

Георги Узунов
Георги Узунов
6 Минути

През последната седмица пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като само в област Варна е регистрирано седмично ценово изменение при предлагането на дребно на агнешки бут в по-малките магазини.

Цяло агне

По области, цените на едро на цялото агне варират от 9,59 лв./кг в Благоевград до 14,54 лв./кг във Варна. При липса на изменения на стойностите по области, средната цена на едро на цяло агне за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 13,30 лв./кг, сочат данни на МЗХГ. Предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) е отчетено само в област Пловдив, като цената остава 12,50 лв./кг. В другите търговски обекти (ДТО) цените на цялото агне са в диапазона от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,00 лв./кг (Габрово), без седмични изменения по области. Средната за страната цена на дребно в ДТО остава 13,09 лв./кг. През наблюдавания период средната цена на дребно на цяло агне в ГТВ за страната е с 0,59 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,80 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите търговски вериги ГТВ и с 0,21 лв./кг – от тази в по-малките магазини.

Агнешки бут

Цените на едро на агнешкия бут остават в границите от 13,25 лв./кг (Смолян) до 17,00 лв./кг (Русе), без седмични изменения по области. Така, средната стойност за страната се запазва на ниво от 14,35 лв./кг. През изминалата седмица цените на агнешкия бут в ГТВ се движат в интервала от 12,99 лв./кг (Пловдив) до 14,99 лв./кг, (Шумен), като не са отчетени колебания по области спрямо предходната седмица. Средно за страната, цената на този вид разфасовка в ГТВ остава 14,49 лв./кг. В ДТО агнешкият бут се предлага на цени от 11,70 лв./кг (Бургас) до 15,68 лв./кг (Русе). Единствено в област Варна се наблюдава ценово изменение на седмична база, като продуктът поскъпва с 1,8%. Това води до незначително повишение на средната стойност за страната с 0,1% на седмична база, до 14,27 лв./кг. През изминалата седмица средната цена на дребно на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,22 лв./кг или с 1,5% по-висока от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,14 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,08 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Цените на едро на агнешката плешка продължават да варират от 13,00 лв./кг в Смолян до 15,59 лв./кг в Русе, без изменения по области спрямо предходния седмичен период. Средната цена на едро на продукта за страната се запазва на ниво от 13,96 лв./кг. Предлагането на агнешката плешка в големите търговски вериги се задържа в широкия ценови диапазон от 12,99 лв./кг (Пловдив) до 16,99 лв./кг (Русе), а в по-малките магазини – от 11,20 лв./кг (Бургас) до 15,03 лв./кг (Русе). Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ остава 13,82 лв./кг, а тази в ДТО – 13,85 лв./кг. През изтеклата седмица цените на дребно на агнешка плешка в големите супермаркети са средно с 0,03 лв./кг или 0,2% по-ниски от тези в по-малките магазини.

Средната цена на едро на агнешка плешка за страната е с 0,14 лв./кг по-висока от тези на дребно в ГТВ и с 0,11 лв./кг – от тази в ДТО. През изтеклия месец септември 2018 г. като цяло пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен.  Към края насептември средната цена на едро на цяло агне за страната бележи минимално понижение с 0,3% в сравнение с нивото отпреди един месец, докато тези на двата вида разфасовки остават без промяна. При предлагането на дребно на агнешко месо в големите търговки вериги се наблюдава запазване на средните цени за страната на цяло агне и агнешка плешка на месечна база и същевременно повишение на тази на агнешки бут с 0,7%. В рамките на едномесечния период, средната за страната цена на дребно на агнешки бут в по-малките магазини намалява незначително (с 0,1%), докато при тези на цяло агне и на агнешка плешка не се отчитат изменения.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама