Отчетено е леко повишение в цените на агнешкото във Варна

Георги Узунов
Георги Узунов
6 Минути

През последната седмица пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като само в област Варна е регистрирано седмично ценово изменение при предлагането на дребно на агнешки бут в по-малките магазини.

Цяло агне

По области, цените на едро на цялото агне варират от 9,59 лв./кг в Благоевград до 14,54 лв./кг във Варна. При липса на изменения на стойностите по области, средната цена на едро на цяло агне за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 13,30 лв./кг, сочат данни на МЗХГ. Предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) е отчетено само в област Пловдив, като цената остава 12,50 лв./кг. В другите търговски обекти (ДТО) цените на цялото агне са в диапазона от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,00 лв./кг (Габрово), без седмични изменения по области. Средната за страната цена на дребно в ДТО остава 13,09 лв./кг. През наблюдавания период средната цена на дребно на цяло агне в ГТВ за страната е с 0,59 лв./кг по-ниска от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е с 0,80 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите търговски вериги ГТВ и с 0,21 лв./кг – от тази в по-малките магазини.

Агнешки бут

Цените на едро на агнешкия бут остават в границите от 13,25 лв./кг (Смолян) до 17,00 лв./кг (Русе), без седмични изменения по области. Така, средната стойност за страната се запазва на ниво от 14,35 лв./кг. През изминалата седмица цените на агнешкия бут в ГТВ се движат в интервала от 12,99 лв./кг (Пловдив) до 14,99 лв./кг, (Шумен), като не са отчетени колебания по области спрямо предходната седмица. Средно за страната, цената на този вид разфасовка в ГТВ остава 14,49 лв./кг. В ДТО агнешкият бут се предлага на цени от 11,70 лв./кг (Бургас) до 15,68 лв./кг (Русе). Единствено в област Варна се наблюдава ценово изменение на седмична база, като продуктът поскъпва с 1,8%. Това води до незначително повишение на средната стойност за страната с 0,1% на седмична база, до 14,27 лв./кг. През изминалата седмица средната цена на дребно на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,22 лв./кг или с 1,5% по-висока от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,14 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,08 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Цените на едро на агнешката плешка продължават да варират от 13,00 лв./кг в Смолян до 15,59 лв./кг в Русе, без изменения по области спрямо предходния седмичен период. Средната цена на едро на продукта за страната се запазва на ниво от 13,96 лв./кг. Предлагането на агнешката плешка в големите търговски вериги се задържа в широкия ценови диапазон от 12,99 лв./кг (Пловдив) до 16,99 лв./кг (Русе), а в по-малките магазини – от 11,20 лв./кг (Бургас) до 15,03 лв./кг (Русе). Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ остава 13,82 лв./кг, а тази в ДТО – 13,85 лв./кг. През изтеклата седмица цените на дребно на агнешка плешка в големите супермаркети са средно с 0,03 лв./кг или 0,2% по-ниски от тези в по-малките магазини.

Средната цена на едро на агнешка плешка за страната е с 0,14 лв./кг по-висока от тези на дребно в ГТВ и с 0,11 лв./кг – от тази в ДТО. През изтеклия месец септември 2018 г. като цяло пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен.  Към края насептември средната цена на едро на цяло агне за страната бележи минимално понижение с 0,3% в сравнение с нивото отпреди един месец, докато тези на двата вида разфасовки остават без промяна. При предлагането на дребно на агнешко месо в големите търговки вериги се наблюдава запазване на средните цени за страната на цяло агне и агнешка плешка на месечна база и същевременно повишение на тази на агнешки бут с 0,7%. В рамките на едномесечния период, средната за страната цена на дребно на агнешки бут в по-малките магазини намалява незначително (с 0,1%), докато при тези на цяло агне и на агнешка плешка не се отчитат изменения.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА