От КНСБ предлагат четири стъпки срещу спекулата в цените и нелоялните търговски практики

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Предложенията целят да се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка

Четири конкретни стъпки, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики и спекулата в ценообразуването на основните продукти предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). В своя позиция, изпратена до медиите, от синдикалната организация изразяват готовност за съдействие при изготвянето на конкретните мерки, политики и инициативи за борба с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка, предаде БТА.

В ролята си на основен участник в социалния диалог КНСБ предлага четири стъпки

Първата е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата „нето – нето“. Това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, аргументират се от КНСБ.

Като втора стъпка синдикатите предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.

КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния, е позицията на синдикалната организация.

Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката „качество-цена“

“Всички стоки, които влизат в категорията „малоценни блага“, трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им. Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика”, допълват от КНСБ.


Още по темата:

Масирани проверки по хранителните магазини, глобите до 50 хил. лева

Има спекула при цените на храните, категоричен е министърът на земеделието

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА