Проверки в магазините установиха 90 вида нелоялни търговски практики

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Има спекула при цените на храните, категоричен е министърът на земеделието

Има спекула при цените на хранителните продукти у нас, е заключението на земеделският министър Явор Гечев и то идва седмица след като държавата започна проверка в магазините. До този момент са направени 200 проверки, уточни той. Почти във всеки търговски обект са установени нарушения, посочват от Комисията за защита на потребителите. Проверяващите са установили 90 вида нелоялни търговски практики.

Проверките в търговските обекти се извършват от Комисията за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите. Най-честите нарушения са: фиктивните промоции, недостатъчните количества при промоции, разминаване между цената на щанда и тази, която реално се плаща на касата, промоциите, от типа купуваш две – получаваш едно безплатно, а се оказва, че всъщност се заплащат и трите артикула, несъответствия при грамажа, не на последно място и продукти, които са обявени като био или еко или произведено в България, но всъщност не са органик или не са произведени у нас, информира БНТ.

Има пазарни аномалии и спекула при търговията на дребно. Това обяви служебния земеделски министър Явор Гечев дни след като държавата започна кампания за справяне с високите цени и нелоялните търговски практики.

“Няма точно определение на спекула, но мога да ви кажа аномалии всякакви – най-много се наблюдават при млечните продукти”, коментира той.

Проверките на институциите показват, че във всеки втори проверен търговски обекти сa установени нарушения.

Според Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите,  почти няма проверяван обект, в който да не е констатирано нарушение. По време на проверките са установени близо 90 различни нелоялни търговски практики, допълни той.

От комисията обясняват, че нелоялна търговска практика е всяка, която кара клиентите да купуват стоки, които не биха купили, ако знаеха реалната им стойност и качества. По-краткия срок на годност при хранителни продукти води и до друга тенденция.

Гечев посочва, че все пак има и известна тенденция за намаляване на някои цени.

„Дори имаме индикации за редица цени, които плахо започват да се съобразяват с общественото мнение. От малките и от някои от големите магазини започнаха да се повлияват от политиките, които водим”, допълни още той.

Синдикатите обаче посочват, че мерките са закъснели, тъй като поскъпването на стоките е започнало още през октомври 2021 г.

Според Виолета Иванова, зам.-директор в Института за социални и синдикални изследвания, КНСБ, през последното тримесечие на 2022 на световните пазари се наблюдава намаление на цените, на земеделските култури, на основни метали, които реално се отразиха в цените на производителите.

Това обаче не се е усетило от потребителите. От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразоването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата и дават за пример млякото.

Според Иванова това, което се предлага на българския потребител, нараства от фермата до търговския обект с 340% – то означава, че по веригата има спекула.

Държавата продължава с проверките за изсветляване на нелоялните търговски практики и призовава гражданите да продължават да сигнализират за нередности.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА