“От фермата до трапезата” ще насърчава здравословното хранене и устойчивото потребление

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Първата законодателна рамка за устойчиви хранителни системи се очаква да бъде внесена до края на 2023 г.

В стратегията „От фермата до трапезата“ ще има мерки за насърчаване на здравословното хранене и устойчиво потребление, ще се предприемат действия за осигуряване на по-добра потребителска информация, за намаляване загубата на храни и отпадъци и насърчаване на индустрията за увеличаване на наличността и достъпа до здравословна, устойчива храна. Това каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес по време на видеоконференция на високо ниво.

Стратегията „От фермата до трапезата“ е началото на процеса на промяна на европейската хранителна система, по думите на еврокомисар Кириакидес. Политиката включва 27 първоначални действия обхванати в Плана за действие, както и измерими цели за приоритетни области.  Тя е „дългосрочна стратегическа визия за прехода към устойчива хранителна верига и трансформиране на начина, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна”, допълни тя. Това ще превърне хранителната система на ЕС в движеща сила за устойчивост в световен мащаб.

Основни цели

Целта е селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост на ЕС да станат лидери за промяна в глобалния преход. Еврокомисарят по здравеопазване припомни някои от основните цели, които е планирано да бъдат постигнати до 2030 г., включително: 50% намаление на употребата и риска от пестициди и продажбата на антимикробни средства, използвани в селското стопанство и аквакултурите; 20% намаление на използването на торове; и 25% от земеделските земи в ЕС да се използват за биологично земеделие.

Очаква се първата досега законодателна рамка за устойчиви хранителни системи да бъде внесена до края на 2023 г., предадоха от Министерство на земеделието, храните и горите.

По-добър достъп до дигитализация

Еврокомисарят по здравеопазването заяви, че пандемията COVID-19 „е създала големи предизвикателства през последните няколко месеца и подчерта, че Европа се нуждае от стабилни и устойчиви системи. Тя посочи, че общите политики в областта на селското стопанство и рибарството са основни инструменти за подкрепа, но също така и за научни изследвания и иновации за разработване на иновативни решения с повече от 10 милиарда евро, предназначени за селскостопанската и хранително-вкусовата област. Предвидено е средствата да бъдат използвани също така за

Спанакът може да е опасен за малчуганите, ако е натъпкан с пестициди.консултантски услуги и по-добър достъп до дигитализация. По отношение на допустимите отклонения при внос на пестициди, които са основна грижа за вносителите и износителите, тя каза, че стратегията „определя как ЕС може да работи в глобален мащаб при оформянето на нова програма за устойчивост и да насърчава равни условия.

По-безопасни продукти за растителна защита

Комисията „ще вземе предвид екологичните аспекти, когато оценява исканията за допустими отклонения при внос на вещества, които вече не са одобрени в ЕС, като например намаляването на опрашителите или натрупването на вещества, които са устойчиви, био натрупващи  и токсични.

„Искаме да насърчим постепенно преминаване към използването на по-безопасни продукти за растителна защита“, по думите на еврокомисаря по здравеопазване. Създателите на политики са готови да преразгледат допустимите отклонения за внос на вещества, които отговарят на „критериите за намаляване“ и  представляват високо ниво на риск за здравето на човека, в съответствие с правилата на Световната търговска организация и след оценка на риска.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА