От днес са в сила регламентите на Европейската комисия, с които филе “Елена” и “Панагюрска” луканка влизат в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Фирмите, които имат право да произвеждат филето, са 19, а тези, с право да правят луканката – 18, съобщават за “Монитор” от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).
Агенцията по храните вече е информирала областните дирекции за влизащите в сила регламенти, които определят кои фирми имат право да произвеждат деликатесите. От АМБ съобщават, че който е направил някакво количество от двата продукта до днес, може да го реализира на пазара, но компаниите, които не са в списъка, вече нямат право да ги произвеждат. За да продължат производството им, фирмите, които нямат право на него, могат да влязат в сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти”- отворена структура, или да кандидатстват самостоятелно пред МЗХ.
Контролът дали фирмите имат право да произвеждат традиционните продукти е в ръцете на Агенцията по храните, тъй като държавата има отговорността деликатесите да се произвеждат регламентирано. Компаниите, които имат право на това производство, могат да поставят на етикетите си знака за храни с традиционно специфичен характер.
Сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти” е кандидатствало за европейска защита на още три продукта – говежда пастърма, роле “Трапезица” и кайзерован врат “Тракия”. До дни се очаква да бъде обявена регистрацията на роле “Трапезица”, по информация на “Монитор”.