От днес филе “Елена” и “Панагюрска” луканка са официално храни с традиционно специфичен характер

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

От днес са в сила регламентите на Европейската комисия, с които филе “Елена” и “Панагюрска” луканка влизат в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Фирмите, които имат право да произвеждат филето, са 19, а тези, с право да правят луканката – 18, съобщават за “Монитор” от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

Агенцията по храните вече е информирала областните дирекции за влизащите в сила регламенти, които определят кои фирми имат право да произвеждат деликатесите. От АМБ съобщават, че който е направил някакво количество от двата продукта до днес, може да го реализира на пазара, но компаниите, които не са в списъка, вече нямат право да ги произвеждат. За да продължат производството им, фирмите, които нямат право на него, могат да влязат в сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти”- отворена структура, или да кандидатстват самостоятелно пред МЗХ.

Контролът дали фирмите имат право да произвеждат традиционните продукти е в ръцете на Агенцията по храните, тъй като държавата има отговорността деликатесите да се произвеждат регламентирано. Компаниите, които имат право на това производство, могат да поставят на етикетите си знака за храни с традиционно специфичен характер.

Сдружението “Традиционни сурово-сушени месни продукти” е кандидатствало за европейска защита на още три продукта – говежда пастърма, роле “Трапезица” и кайзерован врат “Тракия”. До дни се очаква да бъде обявена регистрацията на роле “Трапезица”, по информация на “Монитор”.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама