От 5-и октомври фермерите доказват реализирано мляко

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Срокът за подаване на документи за доказване на реализирано мляко по схемата за Схемата за обвързано подпомагане на млечни крави започва да тече в четвъртък, 5-и октомври и ще продължи до 30-и октомври, гласи Наръчникът за кандидатстване за директни плащания за 2017 г. Документите трябва да са с дата на издаване от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г. и се подават в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице
или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен
представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

Според Наредба 3 за условията и и реда за прилагане на Схемите за директни плащания документите, доказващи реализация на млякото са:

1.фактури, издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко, с които има регистрирани договори за доставки в ДФЗ – РА – когато земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. приемно-предавателни протоколи за доставки с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството, издадени от първи изкупвачи на мляко, с които земеделският стопанин има договори за доставки, регистрирани в ДФЗ – РА – когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;
3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави – членки на Европейския съюз;
4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/или млечни продукти – когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (ДВ, бр. 84 от 2010 г.), наричана по-нататък „Наредба № 26 от 2010 г.“;
5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, за реализирани млечни продукти – когато земеделският стопанин е със затворен цикъл на производство и има регистрирано млекопреработвателно предприятие по чл. 12 от Закона за храните;
6. приемно-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие;
7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните – когато земеделският стопанин е вписан като производител на мляко, предназначено за изхранване на животни в други стопанства в публичния списък на регистрираните земеделски стопани, които извършват дейности на ниво първично производство на фуражи и свързаните с това дейности, съгласно чл. 5, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 183/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 12 януари 2005 г. за определяне на изискванията за хигиена на фуражите (ОВ L 35 от 8 февруари 2005 г.).

Методиката за превръщане на сурово мляко от обемни в тегловни единици и на млечните продукти от мляко в млечен еквивалент е следната:

1 литър сурово краве, козе и биволско мляко = 1,03 кг.
1 литър сурово овче мляко = 1,035 кг.
Необходимото според наредбата количество сурово мляко в килограми за получаване на 1 килограм готов млечен продукт е както следва:
1. краве и козе мляко:
а) за 1 кг масло                        = 22,5 кг мляко;
б) за 1 кг сметана                     = 7,90 кг мляко;
в)  за 1 кг сирене твърдо (кашкавал)     = 10,3 кг мляко;
г)  за 1 кг сирене (бяло саламурено)       = 6,8 кг мляко;
д)  за 1 кг кисело мляко              = 1,04 кг мляко;
е)  за 1 кг млечна извара             = 5,55 кг мляко;
ж)  пастьоризирано мляко           = 1,02 кг мляко.
2. овче мляко:
а)  за 1 кг сирене твърдо (кашкавал)        = 7 кг мляко;
б)  за 1 кг сирене (бяло саламурено)      = 4,8 кг мляко;
в) за 1 кг кисело мляко               = 1,06 кг мляко;
г)  пастьоризирано мляко            = 1,04 кг мляко.
3. биволско мляко:
а)  за 1 кг сирене твърдо (кашкавал)     = 10,1 кг мляко;
б)  за 1 кг сирене  (бяло саламурено)     = 6,6 кг мляко;
в) за 1 кг кисело мляко               = 1,04 кг мляко;
г)  пастьоризирано мляко            = 1,02 кг мляко.“
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА