Още седмица приемат документи за борба с телените червеи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През 2022 г ще бъдат отпускани до 1020 лв за хектар

Още седмица, до 16 май 2022 г, ДФ „Земеделие“ ще приема заявления по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телене червеи“, съобщава Национална селска мрежа (НСМ). Целта на помощта е ограничаването на загубите от разпространението на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи на територията на страната, чрез компенсиране на разходите на земеделските стопани по закупуването на продукти за растителна защита (ПРЗ) за предотвратяване разпространението и унищожаване нашествието на вредителите.

Бюджетът по помощта за 2022 г е в размер на 2 160 000 лв. Размерът на помощта за борба с неприятели по картофите е до 100% от разходите по закупуване на ПРЗ за предотвратяване разпространението и унищожаване на нашествието на телените червеи, но не повече от размера на държавното подпомагане на хектар по продукти и не повече от 1020 лв/ха с включен ДДС. През тази година помощта е с актуализиран размер за хектар – от 850 лв през 2021 на 1020 лв за хектар през т.г.

През 2021 г. 339 земеделски стопани получиха 1 786 925 лв. по схемата.

Когато сумата на заявените средства надхвърля размера на определения годишен бюджет, ДФЗ определя коефициент на редукция, с който се изчислява размерът на помощта на всеки заявител.

Срокът, в който стопаните трябва да отчетат документите за закупените ПРЗ е до 31 май 2022 г, а изплащането на помощта се предвижда да бъде 30 юни 2022 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА