Аквакултурите са вероятно най-бързо развиващият се сектор, свързан с изхранването, казва Аудум Лем от Департамента по рибарство и аквакултури в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) във видеото на организацията “Риба за бъдещето”. Близо 50% от рибата, консумирана по света към момента, е аквакултура. Ръстът в потреблението на храни може да бъде посрещнат само с увеличение на производството и в частност с по-голямо производство на аквакултури, посочва Аудум Лем. Рибата и рибните продукти са важен източник на животински протеин.
Най-голямата част от аквакултурите по света се произвеждат в Азия, но те се развиват добре и в Северна Америка, и Европа. Лем изразява мнение, че с инвестиции в технологиите, аквакултурите могат да запълнят “пропастта”, която ще се появи между производството и потреблението, когато в бъдеще потреблението се увеличи. По изчисления на ООН производството на храни трябва да се увеличи с 60% до 2050 г., за да може да отговори на нуждите на нарастващия брой на населението.