Около 20-25% от производителите на картофи у нас няма да могат да започнат годината, ако не бъдат подпомогнати от държавата, посочва Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, за “Фокус”. По думите му това не е бизнес, а задължение. Но, ако не бъдат подпомогнати по някакъв начин, между 20 и 52% от производителите на картофи има вероятност да фалират, обяснява Каймаканов.
„Българските картофи по качество са ненадминати. Климатичният пояс, в който се намира България, е предпоставка за добро качество и вкус на картофите ни. Това е положително за нас.”, посочва още той, но констатира, че от години се внасят плодове и зеленчуци от Полша, Германия, Белгия и Холандия към България. Всички тези производители имат малка ниша у нас, но все пак оказват натиск върху нашето производство, казва Каймаканов.