Огнище на птичи грип откриха във ферма в Добричко

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В животновъдния обект се оглеждат около 180 хиляди птици

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в с. Дончево, общ. Добрич, обл. Добрич.

Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на стокови кокошки носачки, находящ се в землището на селото.

В животновъдният обект се оглеждат около 180 хиляди птици.

На 07.11.2023 г. е издадена Заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени:

3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Добрич – с. Дончево, с. Опанец и с. Богдан;

10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Добрич, с. Драганово, с. Ново Ботево, с. Долина, с. Ведрина, с. Одринци, с. Бранище, с. Стефаново, с. Плачидол, с. Малка Смолница и с. Златия.

Всичките изброени села се намират в общ. Добрич.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА