Одобрена е позицията на България за участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Ще бъде обсъдено предложението за Директива за мониторинг на почвите

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда. То ще се проведе на 17 юни 2024 г. в Люксембург.

В дневния ред е предвидено постигане на общ подход по предложението за Директива за мониторинга на почвите. Законодателното предложение ще съдейства за подобряване на здравето на почвата. Очаква се също да има положителен косвен ефект върху качеството на водата, въздуха, биоразнообразието, климата, човешкото здраве и да спомогне за осигуряване на продоволствената сигурност.

Предстои Съветът да приеме позицията си за преговори с Европейския парламент по предложението за изменение на Рамковата директива за отпадъците. С предлаганите промени ще бъде повишена екологичната устойчивост на хранителния и текстилния сектор. Освен това ще бъде улеснен преходът към кръгова икономика.

Съветът ще приеме Заключения относно междинния преглед на Осмата програма за действие за околната среда. Целта на заключенията е да се определят ключовите политически насоки за трансформиране на ЕС към неутралност по отношение на климата и устойчива, кръгова и конкурентоспособна икономика с ефективно използване на ресурсите и нулево замърсяване, която устоява на климатичните опасности и геополитическите рискове.

Предмет на дискусия в Съвета ще бъде и целта на Европейския съюз за климата до 2040 г. Министрите ще обменят мнения относно продължаването на прехода към климатична неутралност. Дискусията ще се осъществи в контекста на засилващото се изменение на климата, благоприятните условия за разработване на рамка за периода след 2030 г., както и предизвикателствата пред държавите членки.

В рамките на заседанието предстои дебат по Съобщението на Европейската комисия относно управлението на риска, свързан с климата. Акцент ще бъде поставен върху необходимостта да бъде повишена издръжливостта на обществото и икономиката на Съюза с оглед адаптиране и подготовка за справяне с климатичните рискове, за да се защитят гражданите, техният поминък, конкурентоспособността на икономика и да се гарантира бъдещото развитие.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама