Свинското месо е единственото месо, което се очаква да отчете ръст на производството през тази година, се казва в краткосрочната прокноза на Европейската комисия на птици и говеждо месо в ЕС
Смесен имидж за производство на месо в ЕС тази година показват последните краткосрочни прогнози на Европейската комисия. Докато се очаква свинското месо да добави 394 000 тона (1,7%) към отчетените обеми през миналата година, други сектори вероятно ще намалят производството си.Що се отнася до износа, свинското месо в ЕС ще се радва на допълнителни 5%, въпреки търговските бариери, които се появиха след Brexit.
В същото време се очаква производството на говеждо месо в ЕС да спадне с 1,3% (92 000 тона) през 2021 г. поради по-ниското търсене на хранителни услуги. Въпреки това износът на пазари с висока стойност като Канада и Япония трябва да продължи да се увеличава благодарение на последните търговски споразумения.
Птицефермите очакват подобна развръзка поради огнища на птичи грип, отчетени на основните пазари за производство и високите цени на фуражите през тази година. Производството на птици ще спадне с 0,9% до края на 2021 г. с около 121 000 тона, но въпреки това се очаква увеличение на вътрешното потребление в целия блок, тъй като хранителния сектор се отваря отново. Въпреки това, замразените запаси трябва отчасти да задоволят това допълнително търсене, което води до очевидно стабилно потребление.
Производството на овче и козе месо в ЕС трябва да остане стабилно през 2021 г. с увеличение от 0,1% (688 тона), въпреки относително високите цени. По отношение на търсенето, възобновяването на хранителните услуги трябва да има положително въздействие през втората половина на годината.