Новото ръководство на МЗХ – цели, приоритети и актуални теми

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Екипът на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев включва 5 заместника и трима съветници

Новото ръководство на Министерство на земеделието и храните има изключително експертна ориентация и отговорната задача да работи за повече български храни от български суровини на нашата трапеза. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който представи на пресконференция  заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева, Александър Йоцев, Георги Тошев, Деян Стратев и Мирослав Маринов.

Министър Вътев посочи, че трябва да се повишат българските суровини при производството на мляко, плодове, зеленчуци и месо и заяви категорично, че крайният резултат от финансовите стимули за земеделието трябва е да произведен продукт.

Министърът информира, че ръководството на МЗХ ще се съобрази с поставената от министър-председателя акад. Николай Денков задача към правителството за опростяване на всички административни процедури по министерства.

„Целта е в МЗХ да се спести максимално времето на земеделските производители и административната тежест да намалее, а всички наредби и указания трябва да са ясни и лесни за разбиране“, заяви министър Вътев.

Сред приоритетите ни са да построим правилно цялата агрохранителна верига, да водим сериозна битка с виртуалните животни и некоректността при разпределението на пасищата, съобщи министър Вътев.

Той каза още, че подобно на Консултативния съвет по зърното до края на седмицата ще бъдат формирани останалите консултативни съвети по продуктови линии.

Изменение на Стратегическия план

Във връзка с решението на Народното събрание за изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 година  министърът каза, че екипът ще се фокусира да го преработи така, че да бъдат подпомогнати производителите на зеленчуци, плодове, месо, мляко и пчелен мед.

Заместник-министър Таня Георгиева, която отговаря за Програмата за развитие на селските райони и Стратегическия план, съобщи, че процедурите за кандидатстване по Националния план за възстановяване и устойчивост  ще бъдат опростени, като предстои да бъде финализирано оперативното споразумение с Министерството на финансите. Четирите процедури ще бъдат публикувани следваща седмица за второ обществено обсъждане.

Стратегия за поливното земеделие

Заместник-министър Георги Тошев заяви, че по разпореждане на министъра се създава работна група с представители на БАН, научни и браншови организации, която ще разработи стратегия за поливното земеделие. Стратегията ще отчита климатичните промени и след като бъде готова, ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание. Зам.-министър Тошев ще отговаря за Напоителни системи, търговските дружества и поземлените отношения.

Заместник-министър Александър Йоцев при представянето си посочи, че неговите ресори са свързани със земеделското производство и политиките по агрохранителната верига, като акцент в работата му ще бъде насърчаването на организациите на производителите, схемите за качество, директните плащания и реализацията на продукцията. Зам.- министър Деян Стратев отбеляза, че акцент в работата му ще бъдат дейностите, свързани с Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Заместник-министър Мирослав Маринов, който ще отговаря за сектор гори, подчерта, че за населението се осигуряват ритмично дърва за огрев. Той посочи, че не се очакват проблеми и до средата на октомври населението бъдат осигурени нужните количества.


Вижте още:

Трима съветници влизат в екипа на министър Вътев

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements