До края на септември МЗХ подготвя план с мерки за подпомагане на секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци и мед

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Проект на решение по повод питането на народния представител Джевдет Чакъров от ДПС към министър Кирил Вътев относно политиката на правителството за развитие и защита на селскостопанското производство в България, осигуряващо храни от първа необходимост за населението като хляб, мляко и млечни продукти, телешко и свинско месо, плодове и зеленчуци, бе приет в парламента.

По време на пленарното заседание в петък народните представители гласуваха решение в срок от 3 месеца МЗХ да представи конкретни мерки за национално подпомагане на секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци и пчелен мед, които са тежко засегнати от последствията от войната в Украйна.

Второ плащане по мярката заради войната в Украйна до края на годината?

“По отношение на националното подпомагане на секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци и пчелен мед, които са тежко засегнати от последиците от войната в Украйна, през 2022 г. ЕК прие временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката. МЗХ използва този инструмент през 2022-2023 г. като подкрепа за осигуряване на достатъчна ликвидност на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство”, коментира министър Вътев.

“Финансирането за 2023 г. е в размер на 213 млн. лева, което е 50 процента от планираното за годината подпомагане по мярката”, обясни Вътев, допълвайки, че от МЗХ е поставен въпросът за отпускане на останалите средства, за да се подпомогнат земеделските стопани и през втората половина на годината.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements