Според новия регламент на ЕС за етикетирането се предвижда да има минимален размер на шрифта на етикетите на стоките, с които да е изписана задължителната информация, за да може потребителите, които се интересуват, да получат лесно необходимите данни. Това обясни по време на семинар за етикетирането на храните, организиран от АМБ, д-р Галя Костадинова, началник отдел “Безопасност на храните” към дирекция “Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в МЗХ. Височината на буквите трябва да е по-голяма или равна на 1,2 мм според новите изисквания. Освен размер на шрифта регламентът задължава на етикета на хранителните продукти да са посочени хранителната стойност и страната на произход/мястото на произход, срок на годност, условия на съхранение и възможните алергени. При алергени е нужно да се уточни точно какъв е алергенът, т.е. вместо да се изпише, че продуктът съдържа ядки или следи от ядки, трябва да е изписан видът на ядките. Задължително е да се оповести, че храната е размразена и кога, ако тя се продава в размразено състояние, след като преди това е била замразявана.
Наредбата въвежда и нови изисквания за продажба на храни по интернет. Това, което не се регламентира от нормативния акт, е изписване хранителната стойност на лицето на опаковката. Липсва и изискване за задължително посочване наличието на трансмастни киселини.
Регламентът важи за всички храни, предназначени за краен потребител, включително и такива в заведенията за бързо хранене и ресторантите.
Анета Стефанова