Нова агенция ще сертифицира евросредствата в земеделието

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“ към Министерство на земеделието и храните ще сертифицира средствата от европейските земеделски фондове. Това става ясно от решение на Министерски съвет. Агенцията ще има ангажимент да извършва одит на финансовите отчети и изградената система за контрол в Разплащателната агенция у нас по Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Новият орган ще следи направени авансови плащания от ЕС, получени гаранции, интервенционни резерви и сумите за получаване.

Агенцията трябва да подготвя доклад с констатациите си за периода на одит и да изготвя допълнителни доклади при искане и указания на Европейската комисия. Структурата ще бъде второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на земеделието и храните.

От Министерски съвет посочват, че агенцията ще е оперативно независима от Разплащателната агенция и от органа, който я е акредитирал. Средствата за издръжката ще са както от бюджета, така и приходи от собствена дейност. Предвиждат се 22-ма щатни служители. Изпълнителният директор ще се назначава от министъра на земеделието и храните и ще е съгласуван с министър-председателя.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама