Заради пандемията: Слагаме все по-малко месо на трапезата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Кризата COVID-19 тласка индустрията до краен предел, като навиците на потребление рязко се променят

Кризата с COVID-19, съчетана с редица промени, които вече настъпиха на световния пазар (флекситаризъм, веганство или кризата с АЧС), ще засегне производителите на месо по целия свят, според Bloomberg. Само за тази година FAO предвижда спад на потреблението с 3% на глобално ниво и най-притеснителното е, че промяната ще се случи на всички големи и важни пазар, съобщават от Euromeatnews.

Прекъсванията в доставките в САЩ, ЕС и Бразилия, заедно със затварянето на канала HORECA или „новите“ навици за хранене у дома, ще прекроят перспективите на глобалния пазар на месо. В Европейския съюз консумацията на свинско месо се очаква да спадне до седемгодишен минимум през 2020 г., като говеждото и пилешкото месо също ще засегнат нивата, прогнозира американският Департамент по земеделие.

Вече има значителен спад в броя на ежедневните потребители на месо или колбаси в Германия те дотигат 26% през май 2020 г. срещу 34% през 2015 г. В САЩ всичко зависи от начина, по който ресторантите ще съществуват в бъдеще. “Ако ресторантите в бъдеще изглеждат различно и броят на случаите на хранене извън дома е трайно променен, тогава смятам, че е честно да се каже, че може да има по-малко консумация на месо. Хората все още ще консумират същото количество калории, но ще го правят у дома, където процентът на консумация на месото е по-нисък “, коментира Декър Уокър, експерт по агробизнес .

35% по- ниска консумация на месо в Китай

Консумацията на свинско месо в Китай тази година може да спадне с около 35% в сравнение с нормалните нива, преди пандемията и огнищата на африканска чума по свинете, обяви Лин Гуофа, старши анализатор в Bric Agriculture Group и анализатор за животновъдството в Rabobank. Азиатската страна представлява 40% от световното потребление на свинско месо и 17% на говеждо месо. В днешно време опасенията за връзка между коронавирусните инфекции и внасяното месо вече предизвикват спиране на търговията с няколко производители в Европа и Бразилия.

И не на последно място, Бразилия, потребителят, които се намира на 3-то място в света по консумация на говеждо месо, е изправен пред промяна в потребителските навици поради по-ниски доходи и скок в цените на говеждото месо, създадени от непрекъснатото търсене от Китай и спрените операции в месопреработвателните предприятия поради COVID- 19 инфекции, докладвани сред работниците.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА