НАП се кани да прецака земеделските производители с парите за техника

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Данъчните дискриминират хиляди земеделци – физически лица, които може да се окаже, че дължат милиони на държавата  

Националната агенция по приходите е на път да прецака хиляди земеделски производители физически лица, като не им преотстъпи от данъците средствата, които са инвестирали в нова техника и нови сгради, алармираха пред Агрозона потърпевши. Това са милиони левове на хиляди земеделски производители, които вероятно още не подозират за скандалната ситуация, в която са на път да попаднат. Става дума за земеделски производители, тютюнопроизводители – физически лица, регистрирани по ДДС. Това практически са всички тези, които обработват над 500 дка земя, уточни Красимир Илиев, собственик на счетоводна къща. Той разказа, че в момента НАП търсят всякакви форми, за да не зачетат законното право на земеделските производители – физически лица, във връзка с 60% преотстъпване от годишния данък, когато се инвестира в нова техника и нови сгради, които да не заменят стари такива, и за които не са ползвани никакви други субсидии. Текстовете важат както за юридически лица, така и за земеделските производители, регистрирани като физически лица.

В момента обаче данъчните зачитат това право само на фирмите, като дискриминират земеделците физически лица, и не желаят да признаят техните вложения за посоченото преотстъпване от 60%, обясни счетоводителят. Използват се формални аргументи, в много случаи грешки, които самата администрация е допуснала в предходните години по отношение на попълването на документацията, обясни Илиев. Счетоводителят определи ситуацията като жесток удар срещу стопаните, които са вложили пари в нова техника и сгради, някои от тях от порядъка на половин милион, милион и повече лева, и сега се отказа, че държавата не само няма да им преотстъпи тези пари, както законът повелява, а се опитва да източи милиони левове от земеделието. Излиза, че всички тези, които са повярвали на закона ще се окажат „вътре”, обобщи счетоводителят.

Повече в следващия брой на списание Агрозона.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама