Допълнително ще бъдат ограничени количествата от акриламид, които могат да присъстват в храните, за това се съгласиха представители на държави членки на ЕС, които гласуваха в подкрепа на предложението на Европейската комисия.
Производителите на храни ще бъдат задължени да приложат мерки за намаляване на наличието на акриламид, които са съизмерими с големината и характера на тяхното предприятие, става ясно от съобщение на ЕК.
“Новият регламент не само ще допринесе за намаляване на наличието на това канцерогенно вещество, но също така ще спомогне за повишаването на осведомеността за това как да избягваме излагането на него, което често идва от домашното приготвяне на храна.“, коментира комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.
Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава по време на преработка при високи температури, като например пържене и печене, особено в продукти на основата на картофи или на зърнени храни, както и в кафето и неговите заместители.