Над 1,325 млрд. са произведените яйца в България през 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Тези данни показват спад в проийведените яйца с малко над 4% на годишна база

Произведените яйца в България през 2021 година са 1 325 578 хил. броя – с 4.1% по-малко спрямо предходната година. Това става ясно от публикувания доклад на Министерство на земеделието за птицевъдството в България през 2021 г.

Яйцата от кокошки са 1 305 215 хил. броя или с -4.1% по-малко спрямо 2020 г. От тях 1 067 474 хил. броя са яйцата за консумация, при които се отчита намаление с 6.6%  спрямо 2020 г., а разплодните яйца от кокошки се увеличават с 9.1% до 237 741 хил. броя.

Яйцата от кокошки заемат 98.5% от всички произведени яйца през 2021 г., яйцата от пъдпъдъци са 0.9% и яйцата от патици са 0.6%. Яйцата за консумация заемат 81.5% от общото производство на яйца.

Намалява производството на яйца от пъдпъдъци, но се увеличават яйцата от патици

Произведените яйца от пъдпъдъци са 11.9 млн. броя, което е с 14.1% по-малко спрямо 2020 г. Яйцата от патици са 8.0 млн. броя – с 14.6% повече.

Най-много яйца са произвеждат в Североизточна България

С най-голям дял при производството на яйца е Североизточният район – 29.9%, следват Южният централен район – с 22.2% и Северният централен район – с 18.7% от общото производство на яйца.

На първо място по производство на яйца от кокошки за консумация е Североизточният район – с 34.1%, следван от Южния централен район с 27.3% и Югоизточния район с 14.4%. От произведените 245 533 хил. броя разплодни яйца 96.8% са яйцата от кокошки и 3.1% – от патици.

Най-много разплодни яйца се произвеждат в Северния централен район (48.3%) и в Югоизточния район – 31.3% от общото производство.

произведените яйца, 2021 г.

Общото тегло на произведените яйца през 2021 г. е 80 956 тона, което е с 4.8% по-малко спрямо 2020 г.

Средно тегло на яйцата през 2021 г.

Средното тегло на яйцата от кокошки е 61.4 грама, на яйцата от пъдпъдъци – 13.6 грама, а на яйцата от патици – 77.4 грама .

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА