„През последните седмици свинското месо беше поуспокоило стойността си, защото в Европа има излишъци, но заради катаклизмите около коронавируса на борсата в Чикаго цената отново е динамична, което оказа въздействие и на европейските борси”, коментира пред „Агрозона” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов. Това, естествено, дава отражение и на българския пазар, допълни експертът. Ежедневно цената на свинското се движи между 8,20 и 9,20 лв за килограм, каза още той. „Сега не може да се твърди, че има стабилна цена на свинското месо. В магазините обаче се виждат промоционални етикети до 8-7,90 лв/кг, защото има немалко месо на пазара.”, каза още председателят на ДКСБТ. „Браншът се възстановява и то много добре и производството се увеличава в следствие на по-добрите приходи. Дано да не се локализира и ново огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), защото това само ще развали работата.”, коментира още Иванов. Според него в средносрочен и дългосрочен период тази криза със АЧС подпомогна развитието на свиневъдния бранш и стадата се обновиха.
Според Владимир Иванов храна има в достатъчни количества за осигуряването на хората в условията на коронавирус. „В момента нашите земеделски производители започват да изкарват оранжерийна продукция. Идва времето, когато тръгва нашата продукция и то в доста големи количества – зелени зеленчуци, салати и др., което поддържа стабилитета на пазара.”, допълни още председателят на ДКСБТ. Според него обаче ниската цена на доматите, например, се поддържа от вноса на гръцки домати и ако доставките оттам бъдат ограничени, ние нямаме капацитета да задържим стойността с количества и тези продукти ще поскъпнат.
„Международният обмен на стоки е много важен, защото той създава тази конкурентна среда, иначе неминуемо цените ще тръгнат нагоре.”, категоричен бе Владимир Иванов.