МЗХ регламентира минималните изисквания за техническо описание на аквакултурите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
13 Минути

МЗХ регламентира минималните изисквания за техническо описание на аквакултурите. В проекта на наредба, качен на сайта на МЗХ  се дефинират  конкретни и ясни изисквания по отношение на структурата и съдържанието на техническото описание на обекта, както и на технологичната схема за производство на аквакултури. Сред мотивите се посочва, че изискванията ще повишат ефективността на контролните дейности, осъществявани от ИАРА.

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА ТЕХНИЧЕСКОТО ОПИСАНИЕ НА ОБЕКТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА АКВАКУЛТУРИ

 

Чл. 2. В техническото описание на обекта за производство на аквакултури се

предоставя информация за:

1. идентификационни данни за обекта – наименование, номер/а от Кадастрална карта/КВС на имота/имотите върху които е разположен обекта, данни за собственика/собствениците, площ на имота/имотите, землище (ЕКАТТЕ), община,област, географски координати и надморска височина.

2. водоизточник/ци и/или воден обект използван от стопанството, като се посочват наименованието и условията за ползване съгласно издадените разрешителни по Закона за водите.

2

а) при наличие на издадено разрешително за водовземане се предоставя

информация за разрешените параметри – годишна водна маса и режим на

водовземането (в м3);

б) при наличие на издадено разрешително за ползване на воден обект се посочва/т разрешената/ите за ползване от стопанството зони/площи (в дка или м2) и производствените зони/площи (в дка или м2);

в) в случаите, когато се извършва водовземане без издадено разрешително по Закона за водите се посочват необходимите водни количества за производство ;

г) посочва се типа на водоснабдяване на басейните (независимо, зависимо /каскадно/ или смесено);

д) посочват се и основните физико-химични характеристики на водата като температурен режим, газов режим (концентрация на кислород, въглероден диоксид, азотни и фосфорни съединения и др.), активна реакция (рН).

3. тип на обекта за аквакултури съгласно § 1. на Допълнителната разпоредба:

а) тип на стопанството в зависимост от съоръженията – басейново, садково, рециркулационна система, съоръжения за производство на други водни организми, комбинация от различни съоръжения;

б) тип на стопанството в зависимост от температурния режим – топловодно или студеноводно;

в) тип на стопанството в зависимост от солеността на водата използвана за

отглеждане на аквакултури – сладководно или соленоводно.

г) тип на стопанството в зависимост от производствения цикъл – пълносистемно или непълносистемно;

д) тип на стопанството в зависимост от интензивността на производството –  екстензивно, интензивно или суперинтензивно.

4. описание и технически параметри на съоръженията:

а) за басейнов тип стопанства се посочват:

– брой на басейните (общ брой и по категории спрямо предназначението им –

маточни, люпилни, разсадни, отрасни, угоителни, карантинни, зимовни, складови, утаителни, съгревателни и др.);

– материалът, от който са изградени (земно-насипни, бетонни, пластмасови,

метални и др.);

3

– размери на басейните – площ (в дка или м2 ), общ и работен обем (в м3

) по категории спрямо предназначението им (маточни, люпилни, разсадни, отрасни, угоителни, карантинни, зимовни, складови, утаителни, съгревателни и др.);

– брой, вид и обем (в м3 или литри) на оборудването в люпилнята, където е

налична.

б) за садкови стопанства се посочват:

– брой на садките (мрежени клетки);

– размер на садките – височина/дълбочина, дължина, широчина, диаметър (в

линейни метри), общ и работен обем (в м

3)

– плавателните съдове, обслужващи производството.

в) за рециркулационни системи се посочват:

– вид на рециркулационната система (отворена или затворена);

– брой на басейните (общ брой и по категории спрямо предназначението им);

– материалът, от който са изградени басейните;

– размери на басейните – площ (в дка или м2 ), общ и работен обем (в м3

) по категории спрямо предназначението им;

– брой, вид и обем (в м3 или литри) на оборудването в люпилнята, където е налична;

– информация за пречиствателните съоръжения и метода на пречистване на водата.

г) за стопанства използващи други съоръжения различни от изброените в

точка 4, букви „а”, „б” и „в”, се посочват:

– вид на производствените съоръжения (колектори, рафтове и др.);

– тип на производствени съоръжения (закотвени за дъното, плаващи линии;

плаващи тип „звезда” и др.);

– брой и дължина (в линейни м) на производствените съоръжения;

– плавателни съдове, обслужващи производството;

5. производствен капацитет на обекта за аквакултури:

а) посочва се максималния капацитет на стопанството при избраната технология на отглеждане и използване на всички налични производствени мощности за период от една година, за всеки отглеждан вид поотделно, в тонове;

б) при производство на зарибителен материал, максималният капацитет на стопанството се посочва в брой произведени рибки и средно единично тегло (в гр.);

в) когато е приложимо, се посочват и средствата за увеличение на капацитета на обекта за аквакултури (като аератори и др.).

4

Чл. 3. (1) Към техническото описание се прилага схема на обекта за аквакултури.

(2) В схемата по ал. 1 се обозначават всички съоръжения по чл. 2, т. 4,

производствени и спомагателни сгради.

(3) За обектите по чл. 2, т. 4, букви „а“ и „в“ се обознача водоизточника, типа на водоснабдяване (независимо, зависимо (каскадно) или смесено), пътя на водата от водовземното съоръжение през различните типове басейни, вани и т.н. до заустващото съоръжение.

ГЛАВА ТРЕТА

СЪДЪРЖАНИЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНАТА СХЕМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА АКВАКУЛТУРИ

Чл. 4. В технологичната схема за производство на аквакултури се предоставя

информация за:

1. българското и научното наименование на отглежданите видове;

2. пълносистемно или непълносистемно стопанство съгласно § 1. на

Допълнителната разпоредба;

а) при пълносистемно стопанство се описват всички производствени процеси, както следва:

– провеждане на люпилна кампания, инкубация на хайвера и личинков период – период на провеждане, подготовка на разплодниците в зависимост от използвания метод на размножаване (естествено, полуизкуствено или изкуствено), методи на осеменяване, инкубация на хайвера, излюпване и захранването на личинките, количество на продукцията (в брой);

– при отглеждане на зарибителен материал и риба за консумация се посочва

гъстота/плътност на посадката по видове (брой/тегло на единица площ или обем), водообмен в басейните, ваните и др., хранене (вид на фуража, хранителен коефициент, схема на хранене на рибата, начин на хранене /ръчно или автоматично/), периодичност на контролните улови, сортиране на рибата, планирани количества на произведения зарибителен материал и риба за консумация (брой, общо тегло и средно единично тегло), технологична смъртност и добив от единица воден обем/площ, начин на улов.

5

б) при непълносистемно отглеждане се посочва информация за производствените процеси само за стадия/ите от развитието на рибата (хайвер, зарибителен материал, риба за консумация), който/които се отглеждат в обекта за аквакултури, начин на улов.

в) при отглеждане на риба за добив на хайвер за консумация, се описват всички производствени процеси и количеството на продукцията (в килограми).

3. в случай че се извършва, се описва:

а) подготовката на басейните за вегетативния сезон (източване, пресушаване,

почистване на утайки, дезинфекция и др.);

б) мелиоративните дейности (изораване, фрезоване, засяване, торене, варуване и др.).

4. при обекти за отглеждане на други водни организми се описва технологията на производство, като се предоставя информация за всеки процес от прилаганата технология и периоди на технологичните дейности, производствените цикли (от посадъчен материал до краен стадий на производство), технологичната смъртност, количества на произведената продукция по видове, хранителен режим, добив от единица площ, обем или съоръжение, начин на улов.

5. санитарно-хигиенни мерки, профилактика на заболявания – дейности за

осигуряване на добра хигиена в производствените мощности, мерки за намаляване на стресовите ситуации за рибата, дезинфекциране на производствените мощности и цялото оборудване и използваните за целта препарати, провеждани профилактични мероприятия (препарати, честота на прилагането им, дозировка и експозиция, профилактично карантиниране, ветеринарно-медицински контрол) и др.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. „Аквакултури” са дейности, свързани с развъждането и отглеждането на риби и други водни организми, както и получената по съответните технологии продукция от тях.

6

2. „Басейново стопанство” е стопанство, в което производството на аквакултури се извършва в специално изградени земнонасипни, бетонни или от друг материал басейни.

3. „Гъстота на посадката” е броят индивиди на единица площ или обем;

4. „Други водни организми” са миди, морски охлюви, артемии, дафнии, водорасли, скариди, раци, жаби и други видове – предмет на рибностопанска дейност;

5. „Зарибителен материал“ е риба предназначена за зарибяване с цел последващо отглеждане или зарибяване на естествени водоеми, независимо от нейното тегло и възраст;

6. „Затворена рециркулационна система“ е система по смисъла на т. 17, при която добавянето на вода за едно денонощие не надвишава 5 % от общото количество вода в системата.

7. „Екстензивно стопанство” е стопанство, в което аквакултурите се отглеждат само чрез естествената храна налична във водоема;

8. „Интензивно стопанство” е стопанство, в което аквакултурите се отглеждат чрез изкуствено хранене;

9. „Личинка“ е стадий от развитието на рибите, от излюпването на хайвера до

резорбиране на жълтъчното мехурче.

10. „Непълносистемно” е стопанство, в което се осъществяват част от производствените процеси за един или повече от един стадий от развитието на рибите или другите водни организми;

11. „Обект за аквакултури” е стопанство специализирано в изпълняване на дейности, свързани с развъждането и отглеждането на риби и други водни организми;

12. „Отворена рециркулационна система“ е система по смисъла на т. 17, при която добавянето на вода за едно денонощие надвишава 5 % от общото количество вода в системата.

13. „Плътност на посадката” е теглото на индивидите на единица площ или обем;

14. „Посадка“ е броят/теглото на индивидите в единица площ или обем;

15. „Производители“ са полово зрели индивиди, предназначени за получаване на полови продукти и потомство;

16. „Пълносистемно стопанство” е стопанство, в което рибите или другите водни организми се отглеждат във всички стадии от жизнения им цикъл;

7

17. „Рециркулационна система” е система от производствени съоръжения, при които се осъществява пречистване и многократно използване на водата, и има възможност за контрол на условията на средата;

18. „Риболюпилня” обособена част от обекта за аквакултури, в която са разположени съоръженията и оборудването, необходими за получаване на полови продукти, осеменяване, инкубация на хайвера, излюпване и захранването на личинките;

19. „Садково стопанство” е стопанство, в което аквакултурите се отглеждат в

мрежени клетки (садки);

20. „Сладководно стопанство” е стопанство, в което солеността на водата е под 0,5 ‰;

21. „Соленоводно стопанство” е стопанство, в което солеността на водата е над 16 ‰;

22. „Студеноводно стопанство“ е стопанство, в което средногодишната температура на водата е по-ниска от 20оС;

23. „Суперинтензивно стопанство” е стопанство, в което рибата се отглежда при висока гъстота/плътност на посадката, използва се единствено специализиран фураж за хранене на рибата, и има възможност за контрол върху всички условия на средата;

24. „Топловодно стопанство” е стопанство, в което средногодишната температура на водата е по-висока от 20оС;

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 25а, ал. 3 от Закона за рибарството и аквакултурите.

§ 3. Всички лица, регистрирани по чл. 25 от ЗРА са задължени да предоставят на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури „техническо описание на обекта и технологичната схема за производство на аквакултури” в съответствие с изискванията на наредбата в срок до 1 година, считано от датата на влизането ѝ в сила.

8

§ 4. Технологичната схема за производство на аквакултури се съгласува от експерт с образователна степен магистър в областта на аквакултурите, рибовъдството, рибното стопанство, ихтиологията, както и от специалисти с научни степени и академични длъжности в посочените области.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА