МЗХ публикува подробности за три схеми по ПРСР, които стартират от 2015 г.

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Схема за преразпределително плащане

Схемата за преразпределителното плащане е доброволна за държавите членки и определя по-високо еднакво за всички бенефициенти плащане на хектар за първите хектари на всяко стопанство, допустими за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). България взе решение да приложи схемата още през 2014 г. Пълните подробности за нея може да видите ТУК.

Схема за единно плащане на площ

Държавите членки, които през 2014 г. прилагат Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), могат да продължат да прилагат същата схема най-късно до 31 декември 2020 г. През целия период до 2020 г. е налице възможността за вземане на национално решение за преминаване от Схемата за единно плащане на площ към Схема за основно плащане, основаваща се на права на плащане.

Единното плащане на площ се предоставя за всеки допустим хектар, деклариран през съответната година и не е обвързано с вида и количеството произведена продукция. Размерът се изчислява всяка година, като годишният финансов пакет за Схемата се раздели на общия брой хектари, които отговарят на условията за подпомагане и които са заявени по Схемата за единно плащане на площ.

Целта на удължаването на преходния период за прилагане на тази схема е избягването на значителните административни, технически и логистични трудности, както за бенефициентите, така и за администрацията, с които би било свързано преминаването към Схемата за основно плащане за държавите членки, прилагащи понастоящем СЕПП. Вижте пълните подробности за схемата ТУК.

Схема за млади селски стопани

Подпомагане по схемата се предоставя на млади земеделски стопани, които имат право на плащане по схемата за единно плащане на площ. За целите на схемата млади земеделски стопани са физически лица, които за пръв път създават земеделско стопанство като ръководители на стопанството или които вече са създали такова стопанство в рамките на пет години преди подаването за пръв път на заявление по схемата за единно плащане на площ и които са на не повече от 40 години в годината на подаване на заявлението по схемата за единно плащане на площ. С подробностите по тази схема може да се запознаете ТУК.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама