Момчиловци привлича китайски туристи с рецепта за дълголетие

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Родопското село Момчиловци ще привлича китайски туристи с натурално кисело мляко, произведено в местна мандра по традиционна рецепта. Китайците вярват, че именно киселото мляко съдържа рецептата за дълголетие и предпазва от стареене. Това е концепцията, на която ще заложат от местната управа.

Не става въпрос за голяма, мащабна продукция, а за производство на количества мляко, което да задоволява нуждите на местните жители и гостите на селото. Финансирането ще дойде от китайската компания „Брайт Дайъри”, която наложи на многомилионния китайски пазар киселото мляко по българска рецепта. Проектът ще се осъществи в сътрудничество с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, обясни за „Агрозона“ кметът на Момчиловци Сийка Суркова. „След като вече станахме известни с нашето кисело мляко, всеки търси да си купи от него.“, допълни тя.

Заедно с китайската страна се подготвя програма за настаняване на китайски туристи в селото в продължение на един месец. „Искаме да им покажем тайната на дълголетието, защото Момчиловци е известно именно с това, казва кметът на родопското село. Ще им покажем възможностите за преходи, ще им разкажем нашите легенди и митове, които говорят за любов, патриотизъм, за ценностната система на родопчаните. Ще им покажем носии, занаятите, запазени във времето. Местните хора ще имат възможност да учат китайски език . Проектът ще се осъществи заедно с Центъра за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.“, обясни кметът на Момчиловци.

В селото целогодишно има туристи. През лятото селото е прохладно място, където хората бягат от горещините. Зимата тук идват начинаещи скьори, защото на 10 км от селото има писта и сноуборд парк с два бейбивлека. Те са подходящи за начинаещи и са разположени на слънчево изложение.

За новогодишните празници легловата база отдавна е пълна, а тя наброява 200 места. В момента е почти невъзможно да се намери място за нощувка по новогодишните празници.

Селото в момента се подготвя за коледните и новогодишните празници. На 30 декември в центъра на Момчиловци ще има парти за всички. Ще бъдат аранжирани два къта пред кметството. Единият ще показва Рождество, а другият ще бъде съвременен модерен кът, който ще създава настроение с коледната елха и светещи фигури.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements