Модернизират Двореца в Балчик по трансграничен проект

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Участието на Държавен културен институт „Културен център „Двореца” и Университетска Ботаническа градина към СУ „Св. Климент Охридски” в трансграничен проект на тема „Трансгранично градинско изкуство на Черно море” бе представено в Балчик. Партньорите по проекта са общо 5. Водеща страна е община Текиргьол, Румъния. В проектните дейности са включени още Университет Овидиус от Констанца и Община Балчик, предаде Радио „Добруджа“.

Чрез участието си в трансграничният проект, Културен център „Двореца” ще модернизира и разшири природните си и туристически атракции като изгради Информационен център и нова Арт Галерия във вила Тихото гнездо, съобщи Жени Михайлова, координатор на проекта. Идеята е, бъдещата галерия да приюти скулптурни произведения. Информационният център ще популяризира всички туристически атракции на Североизточния район, коментира още бъдещите дейности в Двореца, Жени Михайлова. Чрез планираните събития се очаква увеличаване на туристопотока, модернизиране и разширяване на туристическите атракции и на целият ресурс за културен туризъм. Тези дейности ще се финансират със 77 000 евро от общата сума по проекта.

Трансграничният проект ще разнообрази и Ботаническата градина. Ферма за компостиране, напоителна система, оранжерия, висяща градина и изграждане на нова градина, това са предвидените дейности, по които ще се работи на територията на Университетската ботаническа градина. Предвидените средства за разходване по реализацията им са в размер на 448 323 евро. С изпълнението на заложените проектни идеи, се очаква удължаване на туристическият сезон, допълване и разнообразяване на дейностите в Ботаническата градина.

Общата стойност на проекта „Трансгранично градинско изкуство на Черно море” е 1 507 842 евро. Той се реализира по приоритетна ос 3: Икономическо и социално развитие. Финансира се по „Програма за транс гранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013″. Начало на дейностите е поставено през юли 2013 година, крайният срок е януари 2015 г. В рамките на проекта, водещият партньор от Румъния- община Текиргьол ще изгради ботаническа градина около езерото, което се намира на територията на града.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА