Млекопроизводители и млекопреработватели от Западнa България и сръбската община Ниш представят проблемите пред бранша

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Млекопроизводители и млекопреработватели от Западния регион на България и сръбската община Ниш ще представят на пресконференция проблемите пред бранша и предизвикателствата в тяхната работа. Това съобщи Юлия Григорова, председател на Фондация „Стамен Григоров”, предаде ИА “Фокус”.

Сред най-важните проблеми са начините за финансиране на малките фермери, посочи Юлия Григорова. “Те са затруднени от гледна точка на това, че нямат възможност, веднъж ипотекирали къщите си, да получат други средства. Паралелно работим с община Ниш в Сърбия – там за малките фермери са създадени доста облекчения. Това са средства, които се възстановяват, но се дава възможност те да ги използват и по този начин да разширят стопанствата си”, каза Юлия Григорова.

“Друг, много съществен проблем, е изкупуването на млякото. Специално в регионите с планинско земеделие, мандрите са малко и голяма част от млякото остава неизкупена. Те не могат да го реализират, а тази част, която се реализира, тъй като няма конкуренция между мандрите, се купува на много ниски цени”, каза Юлия Григорова.

Третият много съществен проблем е липсата на достатъчно терени, които да се ползват като пасища и след това – да си осигурят фураж за зимата. Повечето от свободните общински земи не винаги се дават на хора с животни, а на други, които не се занимават с животновъдство, и по този начин фермерите трудно успяват да се снабдят с достатъчно количество фураж. “Едно от нещата, които в Сърбия е добре организирано и се отразява върху качеството на продукцията е, че там произвеждат фуражите си предимно сами и по този начин ГМО-та не съществуват. Това прави месните и млечните им продукти особено качествени”, обясни Юлия Григорова. “Европейският съюз ще отпусне средства по нова линия, специално за планинско земеделие и животновъдство, което може би ще окаже положително влияние за развитието на този бранш в следващия програмен период 2014 – 2020 година”, добави тя.

На пресконференцията ще бъде представен анализ на резултатите от трансграничния проект ЕКОМИЛК – 208 /Укрепване на капацитета на млекопроизводителите и млекопреработвателите от България и Сърбия/. В пресконференцията ще участват: Юлия Григорова – председател на фондация „Д-р Стамен Григоров”, Станислава Алексиева – кмет на община Трън, Саша Стоилкович – началник на управата за селско стопанство на град Ниш, представители на Асоциацията на млекопреработвателите в България, специалисти в млечния бранш, фермери и млекопреработватели.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА