“Тази година има сключени договори за половин милиард подкрепа, но на фона на инвестициите в дълготрайни активи за 2015 г. това е 30% от всички инвестиции, които хранителната индустрия е направила сама със собствени или кредитни средства.”, каза министърът на земеделието в оставка Десислава Танева днес по време на научно-практическата конференция по повод Деня на хранително-вкусовата промишленост. Министърът допълни, че програмите не са всичко, а подкрепят бизнес стратегиите на частния сектор в хранителната индустрия.
Танева припомни, че през 2016 г. има увеличение на месни продукти с 1,2% за първите осем месеца на годината, на млечни – 1%, над 6,5% се е увеличила преработката на сурово българско мляко, сирената имат над 5% ръст към 8-месечието. Положителното търговско салдо по оперативни данни от търговия със селскостопански храни е нараснало с над 5,6%. България задоволява 92% от собственото си потребление с овче месо, при телешкото – 60%, най-ниски за процентите при свинско и пилешко, но при птиците следва да се отчетат високите количества вътрешнообщности доставки и износ. За втора поредна година има ръст в производството на земеделски продукти – в следствие на променената политика за подкрепа. В зеленчукопроизводството ръстът е над 2 пъти.